- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce alimente s-au scumpit cu peste 10% anul acesta. Index alimentar
Făina, laptele, zahărul şi ouăle s-au scumpit cu peste 10% în luna decembrie comparativ cu începutul acestui an, arată indicele alimentar al Ziarului Financiar, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din capitală.
Ce alimente s-au scumpit cu peste 10% anul acesta. Index alimentar (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Calculele Zirului Financiar arată că, per ansamblu, preţurile celor 15 produse analizate au crescut în perioada februarie-decembrie 2011 cu circa 2%. În ultima jumătate de an însă se observă o creştere a preţurilor la aceleaşi produse de 4,5%.
Cel mai mare avans al preţurilor a fost la ouă, de 23,86%. Astfel, dacă în februarie un cofrag costa mai puţin de 5 lei, acum se apropie de 6 lei.
"Preţurile ouălor au revenit acum la nivelul de la începutul lui 2010. Atunci un ou era vândut la poarta fabricii cu 0,32-0,34 lei, iar costul lui era 0,28-0,3 lei. Apoi a scăzut la 0,12 lei, respectiv la o treime din valoarea iniţială şi eram forţaţi să vindem sub cost. Acum observăm o revenire la preţurile de atunci, însă şi costurile au crescut. Consumatorii trebuie să fie mai generoşi cu producătorii ca să poată mânca pe termen lung", spune Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre din România, care are însă şi o divizie de producţie de ouă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Din totalul de 15 produse analizate de Ziarul Financiar, în cazul a 12 dintre acestea preţurile au crescut în perioada februarie-decembrie 2011. Singurele produse în cazul cărora preţurile au scăzut au fost cartofii (-50,9%), merele (-7,7%), bananele (-28%) şi puiul grill (-3,85%). Declinul preţului la cartofi poate fi explicat prin faptul că recolta din acest an a fost mai bună decât cea din 2010. Aceeaşi explicaţie este valabilă şi în cazul merelor, în condiţiile în care la aceste produse consumăm în principal din recoltele din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO