- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce aşteaptă oamenii de afaceri de la 2010?
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) estimează că România va avea în acest an o creştere economică de 0,5 - 1%, sub prognoza autorităţilor, de 1,3%, şi o inflaţie anuală de 4%.
Ce aşteaptă oamenii de afaceri de la 2010? (Imagine: Mediafax Foto)
Prognozele au fost exprimate în cadrul unui focus grup online la care au participat majoritatea membrilor Asociaţiei.
Astfel, în ceea ce priveşte creşterea economică în acest an, majoritatea afacerilor previzionează o evoluţie de 0,5-1%, însă există şi estimări de creştere de 2%.
Atât Guvernul, cât şi FMI au o prognoză centrală de 1,3% pentru creşterea Produsului Intern Brut în acest an.
Totodată, cei mai mulţi întreprinzători se aşteaptă la o inflaţie anuală de 4%, iar unii de sub 3,5%. BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Pentru deficitul bugetar, estimările sunt încadrate în general între 5 şi 7%, iar pentru deficitul comercial nivelul preconizat este de 6-7%, în timp ce pentru deficitul de cont curent majoritatea afaceriştilor indică un nivel de 5%.
Membrii AOAR previzionează un curs de schimb de 4,2 lei pe euro, însă o mai mică parte a acestora indică un curs de schimb de 4,4 lei pe euro sau 4,1 lei pe euro.
Potrivit sursei citate, şomajul va depăşi 8%, iar România va atrage investiţii străine de patru miliarde euro şi fonduri europene post-aderare de 1-1,5 miliarde euro. Totuşi, există şi opinii mai optimiste potrivit cărora nivelul fondurilor post-aderare se va ridica la două miliarde euro sau chiar peste trei miliarde de euro.
În ceea ce priveşte adoptarea monedei euro, oamenii de afaceri apreciază că anul 2015 este cel mai probabil, însă unii au optat pentru 2017 sau 2018.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a lansat, joi, Cartea Albă - Economia României 2010.
"Cartea Albă conţine o opinie optimistă, dar mult mai moderată decât a politicienilor, întrucât oamenii de afaceri trebuie să aibă picioarele pe pământ. Ei conduc economia românească şi propriile firme şi sunt obligaţi să ţină seama de toţi factorii", a declarat, într-o conferinţă de presă, avocatul Arin Stănescu, membru al AOAR, specialist în insolvenţa companiilor.
Oamenii de afaceri vor avea un dialog cu conducerea guvernului pe marginea indicatorilor prezentaţi în Cartea Albă şi vor solicita o decelare sectorială pentru a încerca să fie îndeplinite demersurile începute.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului