- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce bănci au scos trei miliarde de euro din România în 2010
Băncile franceze, britanice şi austriece şi-au mărit expunerea pe România, conform Băncii Reglementelor Internaţionale.
Ce bănci au scos trei miliarde de euro din România în 2010 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Expunerea băncilor din Grecia şi Olanda faţă de România a scăzut anul trecut cu aproape trei miliarde de euro comparativ cu 2009, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), supranumită banca băncilor centrale.
În cazul băncilor elene expunerea pa scăzut cu 1,6 mld. euro, până la 15,8 mld. euro, în timp ce pentru băncile din Olanda ajustarea expunerilor a fost de 1,1 mld. euro, până la 5,2 mld. euro. Grecii deţin acum 16%-17% din activele bancare, iar problemele din propria ţară - confruntată cu o criză atât de dură încât a zdruncinat întreaga zonă euro, fac ca finanţarea prin împrumuturi a operaţiunilor din România să fie mult mai dificilă. Anul trecut, băncile greceşti au întreţinut presiunea pe dobânzile la depozite şi implicit la credite, plătind peste piaţă pentru a se putea finanţa local. Alpha Bank şi Bancpost (EFG Eurobank) sunt în topul primilor zece jucători, dar în total pe piaţă activează şase bănci cu acţionariat elen. Băncile olandeze sunt reprezentate local de ING, însă mai sunt instituţii de credit cu expuneri locale, inclusiv în titluri de stat. Faţă de toamna lui 2008, când criza financiară a început să fie resimţită şi în România, la nivelul expunerii băncilor străine se înregistrează o scădere de 2 mld. euro.
Totuşi, în cursul lui 2010 nivelul expunerii totale a băncilor străine a crescut cu 3,5 mld. euro, la 84,7 mld. euro. Datele publicate atunci de BRI, care indicau o expunere totală de aproape 124 mld. dolari (echivalentul a 86,6 mld. euro), au dat fiori investitorilor străini, dar şi autorităţilor locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Citeşte mai multe despre băncile care şi-au mărit expunerea în România pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112