CE: Băncile trebuie să poată recupera bonusurile plătite angajaţilor

Băncile trebuie să aibă posibilitatea de a recupera bonusurile plătite angajaţilor, atunci când performanţele sunt nesatisfăcătoare, potrivit Comisiei Europene (CE), care s-a angajat să introducă reglementări privind supravegherea remuneraţiilor, transmite Reuters.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului CE: Băncile trebuie să poată recupera bonusurile plătite angajaţilor

CE: Băncile trebuie să poată recupera bonusurile plătite angajaţilor (Imagine: Mediafax Foto)

Bonusurile acordate bancherilor nu trebuie să încurajeze comportamentul riscant iar pachetele de compensaţii nu trebuie să recompenseze eşecurile, potrivit recomandărilor făcute de CE statelor membre, care nu sunt însă obligatorii.

Propunerile, care se referă şi la reglementarea activităţii fondurilor de hedging, fac parte dintr-un program mai larg al UE şi al partenrilor din G20 menit să refacă încrederea în pieţele financiare, afectate de cea mai gravă criză din ultimii 80 de ani.

Directorii de bănci şi-au atras oprobriul public, după ce au încasat bonusuri sau compensaţii uriaşe, cu toate că instituţiile conduse au avut nevoie de sprijin financiar guvernamental pentru a putea supravieţui.

Nemulţumirile au apărut iniţial în Marea Britanie, în urma informaţiilor că Royal Bank of Scotland, salvată de guvern de la faliment, plăteşte o pensie anuală de 703.000 de lire sterline (un milion de dolari) fostului director general Fred Goodwin.

"Până acum, au fost prea multe stimulente perverse în industria serviciilor financiare, Nu este sănătos să plăteşti stimulente care încurajează asumarea unor riscuri exagerate pentru câştiguri pe termen scurt", a declarat comisarul pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy.

Liderii G20 au convenit în luna aprilie să ţină sub control remuneraţiile prea generoase acordate de instituţiile financiare, care au contribuit la asumarea unor riscuri prea mari.

Juriştii şi-au exprimat însă îndoielile referitoare la unele aspecte.

"În cazul adoptării unor reguli privind recuperarea banilor de la angajaţi, întrebarea este cum sunt dovedite şi evaluate performanţele nesatisfăcătoare", a arătat Richard Linskell, avocat la firma Campbell Hooper Solicitors din London.

Băncile şi guvernele au luat deja unele măsuri în această problemă.

"Nu cred că vom avea probleme în Marea Britanie. Un număr de bănci au făcut deja unele schimbări", a declarat Angela Knight, director general la Asociaţia Bancherilor Britanici.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici