Ce caută românii când cumpără o locuinţă

Persoanele interesate de cumpărarea unei locuinţe caută mai ales apartamente cu două camere construite după anul 1977, în zone semicentrale, şi pe care să le achiziţioneze prin programul Prima Casă, potrivit unui studiu al BCR.

Urmărește
1732 afișări
Imaginea articolului Ce caută românii când cumpără o locuinţă

Ce caută românii când cumpără o locuinţă (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, peste 45% din persoanele chestionate au indicat că vor să achiziţioneze o proprietate prin programul Prima Casă, în timp ce doar 22,64% vor să cumpere doar prin surse proprii.

La nivel de Bucureşti, 41,51% din clienţi s-au arătat interesaţi de Prima Casă, iar 20,76% să cumpere prin surse proprii.

Potrivit studiului "Intenţiile cumpărătorului de locuinţă", lansat joi de BCR, majoritatea clienţilor vor să cumpere locuinţe construite după 1977.

"Nimeni nu vrea să cumpere locuinţe construite înainte de 1945. Aproape 90% dintre români vor locuinţe construite după 1997, cei mai mulţi pe cele din 1977-1990", a declarat, într-o conferinţă de presă, Andrei Sârbu, vicepreşedinte al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, unul dintre partenerii BCR la realizarea studiului.

În ceea ce priveşte avansul pe care cumpărătorii sunt dispuşi să-l asigure, 47,5% au indicat un procent de 5-10% la nivelul României, în timp ce în Bucureşti procentul este de 42,86%.

Cei mai puţini au la dispoziţie un buget pentru avans mai mare de 25%, respectiv 5,28% la nivel naţional şi 2,38% la nivelul Capitalei.

Aproprierea faţă de mijloacele în transport în comun reprezintă cel mai important criteriu luat în considerare la achiziţionarea unei locuinţe. În plus, aproape 60% dintre cei interesaţi să cumpere o locuinţă se uită mai ales la zonele semicentrale, iar un sfert la cele centrale.

Locuinţele din afara oraşului sunt căutate doar de circa 6% dintre clienţi.

Românii îşi doresc mai ales locuinţe cu două camere şi trei camere, finalizate şi în blocuri cu maximum patru etaje, la niveluri intermediare. Suprafaţa medie utilă preferată de cei mai mulţi bucureştini este de 66,75 metri pătraţi, iar în ţară aria medie este de 60,53 metri pătraţi.

"Astfel, la nivel naţional studiul a relevat că românii preferă apartamentele cu 2 camere în bloc de patru etaje, etaj intermediar, de 55 metri pătraţi, cu baie, bucătărie şi loc de parcare", a arătat Sârbu.

În ceea ce priveşte achiziţia de case sau vile, bucureştenii caută mai ales locuinţe de 181 de metri pătraţi, cu etaj, mansardă şi pod, cu mai mult de patru camere, în timp ce la nivel naţional suprafaţa medie scade la 137 metri pătraţi, fiind preferate casele cu trei camere.

Principalele criterii de alegere a băncii sunt ofertele promoţionale venite din partea instituţiilor de credit, precum şi costurile convenabile, fiind luate mai puţin în calcul recomandările prietenilor sau rudelor sau prestigiul băncii.

Totodată, la alegerea creditului, românii caută mai ales pe cele cu costuri mici şi care impun avans redus, nefiind importantă rapiditatea în acordarea sumei aferente creditului, dacă presupune costuri mai mari.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie mai 2011, pe un eşantion de 469 de persoane potenţiali cumpărători, fiind reprezentativ la nivel naţional.

BCR a acordat în 2010 peste 1.100 de credite pentru achiziţia de imobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici