CE cere României să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2011
Comisia Europeană (CE) cere României să reducă deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în anul 2011, în cadrul procedurii de deficit excesiv declanşată în luna mai, una dintre solicitări fiind reducerea cheltuielilor salariale din sectorul public.
CE cere României să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2011
În cadrul recomandărilor transmise miercuri Consiliului miniştrilor de Finanţe ai statelor membre, Comisia solicită Consiliului să aprobe termenul limită 2011 pentru reducerea deficitului bugetar al României sub 3% din PIB şi recomandă Guvernului să asigure corectarea indicatorului prin "implementarea măsurilor fiscale asumate prin bugetul din februarie 2009 şi bugetul revizuit din aprilie 2009, în special în zona salariilor din sectorul public şi a reformei sistemului pensiilor", se arată într-un comunicat al CE transmis miercuri.
Totodată, CE solicită Executivului de la Bucureşti să adopte alte măsuri necesare de corecţie a dezechilibrului bugetului de stat, pentru a atinge în 2009 ţinta de 5,1% din PIB (după metodologia UE) asumată prin Programul de Convergenţă, dar şi prin acordul de finanţare încheiat cu UE.
În plus, Guvernul trebuie să elaboreze măsuri prin care să sprijine obiectivele de reducere a deficitului pe 2010 şi 2011, în special cele care se referă la scăderea cheltuielilor salariale din sectorul public, se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
CE recomandă României să realizeze "paşi concreţi" către consolidarea guvernanţei fiscale şi a transparenţei fiscale, prevăzute în Programul de Convergenţă, în special prin elaborarea unui cadru bugetar pe termen mediu, înfiinţarea unui consiliu fiscal independent, limitarea numărului de rectificări bugetare ce pot fi realizate anual, implementarea unor reguli fiscale, precum şi restructurarea sistemului de compensaţii salariale din sectorul public, se arată în documentul care detaliază recomandările propuse de Comisie Consiliului de miniştri de Finanţe ai UE.
Comisia solicită, în plus, îmbunătăţirea eficienţei colectării veniturilor la buget, printr-o reformă a administraţiei taxelor şi lărgirea bazei de impozitare.
Recomandările prezentate miercuri sunt similare cu măsurile cuprinse în memorandumul de înţelegere semnat de Guvern, BNR şi CE pentru împrumutul de cinci miliarde euro obţinut de România de la fondul de echilibrare a balanţei de plăţi destinat statelor din afara zonei euro. Memorandumul a fost făcut public marţi, iar măsurile şi condiţiile cuprinse atât în acest document, cât şi în cel care detaliază recomandările către Consiliu, sunt apropiate celor incluse în acordul de finanţare semnat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume