Ce companii vor să preia halele fabricii Nokia de la Jucu

Producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy şi Grupul ZTE, unul dintre cei mai mari producători chinezi de echipamente telecom, sunt interesate de preluarea halelor fabricii Nokia de la Jucu, după închiderea acesteia, a declarat marţi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe.

Urmărește
606 afișări
Imaginea articolului Ce companii vor să preia halele fabricii Nokia de la Jucu

Ce companii vor să preia halele fabricii Nokia de la Jucu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Există interes din partea Terapia Ranbaxy în preluarea halelor de la fabrica Nokia din Jucu şi din partea unei companii chineze. Am fost contactaţi de cei de la ZTE şi mai discutăm cu alţi doi investitori, care nu au decis dacă doresc teren suplimentar sau doresc din aceste hale. Terapia doreşte să preia halele de la Jucu, pentru o extindere de producţie. Am purtat discuţii serioase pe această temă. E o ofertă serioasă a celor de la Terapia", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Alin Tişe.

Potrivit acestuia, decizia de alocare a halelor va aparţine însă companiei Nokia, acest lucru fiind prevăzut în contractul încheiat cu CJ Cluj.

"Nokia va decide cui va da halele, nu noi, aşa este prevăzut în contract, cu respectarea specificului de activitate, adică din aceeaşi gamă de electronice. Decidenţii sunt cei de la Nokia. Nokia a anunţat că este o societate de consultanţă şi de avocaţi care se ocupă de negocierea cu alte companii pe tema halelor. Noi încercăm în discuţiile cu Nokia să găsim o soluţie să avem şi noi un rol în a decide cine vine acolo. Dacă cei de la Nokia acceptă şi CJ acceptă, se poate ca Terapia să preia halele", a spus Alin Tişe.

El a precizat că, în Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, compania Bosch face probe de sol pentru 20 de hectare necesare unei viitoare investiţii.

În Tetarom III mai sunt disponibile peste 60 de hectare, pe lângă cele 90 de hectare ale Nokia Village, unde urmau să intre subcontractorii Nokia.

"Nokia are 90 de hectare, nu doar 30 pe care se află fabrica Nokia, ci şi suprafaţa pentru subcontractori", a subliniat Tişe.

Şeful CJ Cluj a precizat că membrii comisiei Nokia de la CJ Cluj vor analiza contractul şi clauzele privind popularea parcului Tetarom cu furnizori.

"În şedinţa CJ de la sfârşitul lunii octombrie vom avea o propunere concretă. Vom vedea dacă vom putea cere despăgubiri. Vom vedea şi dacă îi vom acţiona în instanţă pe cei de la Nokia dacă nu şi-au respectat clauzele. Analizăm toate posibilităţile. Poate exista orice posibilitate care să aibă o bază contractuală, să existe o încălcare a unei clauze obligatorii", a subliniat preşedintele CJ Cluj.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Compania ZTE, unul dintre cei mai mari producători chinezi de echipamente telecom, intenţionează să deschidă în România o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru, anunţa, în luna august, Ministerul Comunicaţiilor. ZTE anunţa, de asemenea, că va înfiinţa la Bucureşti un centru de perfecţionare a tinerilor în acest domeniu şi studiază piaţa pentru a deschide, într-o zonă defavorizată, o fabrică de asamblare a componentelor IT.

ZTE Corporation a fost înfiinţată în 1985, la Shenzhen, şi derulează în prezent activităţi în peste 140 de ţări. În 2010, compania a avut afaceri de peste şapte miliarde de euro, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicaţii listat la bursa din Hong Kong şi la cea din Shenzhen. ZTE produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date şi pentru reţele inteligente şi de ultimă generaţie.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories după finalizarea achiziţiei a 64% din acţiuni, la începutul lunii octombrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image