CE consideră că interzicerea cianurii în minerit nu este justificată
Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale (EUROMINES) salută poziţia exprimată de CE potrivit căreia interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii.
CE consideră că interzicerea cianurii în minerit nu este justificată (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)
"În urma unei analize aprofundate a problemei, Comisia consideră că interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii. Legislaţia existentă, în special cea cu privire la managementul deşeurilor extractive (Directiva 2006/21/CE) include cerinţe precise şi stricte, care asigură un nivel adecvat de siguranţă a facilităţilor de management al deşeurilor miniere. Valorile limită pentru stocarea cianurii, prevăzute de Directivă, sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare. În lipsa unor tehnologii alternative mai bune (care să aibă un impact mai redus asupra mediului), o interdicţie generală a utilizării cianurii ar presupune închiderea minelor existente care operează în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adăugată pentru mediu şi sănătate. Comisia intenţionează să urmărească în continuare îndeaproape posibilele dezvoltări tehnologice din acest sector, pentru a se asigura că sunt aplicate în practică «cele mai bune tehnici disponibile», în conformitate cu cerinţele Directivei", se arată într-un răspuns al CE, semnat de comisarul Janez Potocnik, citat de un comunicat al Asociaţiei Europene a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale.
Comunicatul arată că CE consideră că trebuie să se acorde prioritate asigurării implementării depline a Directivei respective de către Statele Membre.
Potrivit EUROMINES, companiile care derulează operaţiuni şi proiecte de exploatare minieră a aurului în Europa salută această declaraţie şi subliniază ca regulamentul european aplicabil prezenţei cianurii şi compuşilor cianurii în deşeurile miniere este unul dintre cele mai stricte regimuri juridice din lume în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii umane şi a mediului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
"Toate exploatările miniere europene respectă şi vor respecta în continuare valorile limită care sunt cu mult mai stricte decât standardele internaţionale, datorită aplicării celor mai bune tehnologii disponibile, printre care existenţa unor unităţi de distrugere a cianurii în cadrul proceselor tehnologice. Aceeaşi legislaţie a Uniunii Europene reglementează şi minele de metale care ar putea utiliza cianura în uzinele de procesare a minereurilor. Prin urmare, introducerea unor reglementări suplimentare în Uniunea Europeană nu prezintă beneficii în plus pentru mediu sau sănătate", se arată în comunicatul EUROMINES.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO