- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Creşterea cu 50 % a salariilor profesorilor ar afecta deficitul bugetar şi inflaţia
CE a apreciat, miercuri, că aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar avea implicaţii foarte grave asupra deficitului bugetar, a inflaţiei şi economiei în ansamblul său, mai ales deoarece ar putea atrage cereri similare din partea celorlalţi angajaţi în sectorul public.
CE: Creşterea cu 50 % a salariilor profesorilor ar afecta deficitul bugetar şi inflaţia (Imagine: Mediafax Foto)
"Potrivit raportului de evaluare în detaliu pentru fiecare ţară a stadiului Implementării Reformelor Structurale din cadrul Strategiei de la Lisabona în contextul Planului European de Recuperare Economică, în anul 2008, prezentat miercuri, o problemă în privinţa politicilor macro-economice ale României o constituie şi creşterile salariale.
Astfel, potrivit documentului, a fost înregistrată o creştere reală a salariilor de 14 % în 2008, creştere care a depăşit însă nivelul productivităţii. Iar, potrivit CE, salariile în sectorul public au crescut mai mult decât cele din sectorul privat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
"În septembrie 2008, Parlamentul a aprobat o lege de creştere a salariilor profesorilor cu 50 %. Dacă această creştere ar fi implementată în bugetul din 2009 ar exista implicaţii grave pentru deficitul bugetar, inflaţie şi economie în ansamblul său, mai ales pentru că ar putea atrage cereri similare din restul sectorului public", susţine CE.
Comisia apreciază, potrivit Raportului de evaluare în detaliu pentru fiecare ţară a stadiului Implementării Reformelor Structurale din cadrul Strategiei de la Lisabona în contextul Planului European de Recuperare Economică, în anul 2008, prezentat miercuri, că principala provocare macro-economică pentru România o reprezintă rezolvarea acestor dezechilibre şi asigurarea unei politici fiscale şi monetare care să genereze o creştere sustenabilă pe termen mediu.
CE reaminteşte că, pornind de la aceste date, "Consiliul a recomandat României să evite politica fiscală pro-ciclică pentru a limita creşterea deficitului de cont curent şi a presiunilor inflaţioniste, să menţină creşterile salariale în linie cu creşterea productivităţii, să îmbunătăţească planificarea şi execuţia bugetară şi să amelioreze elementele cheltuielilor publice".
"Politica fiscală a continuat să fie una expansivă, cu un deficit general guvernamental care ar putea creşte la 5,2% din PIB în 2008 de la 2,5% din PIB în 2007", remarcă CE, menţionând printre motive "planificarea şi execuţia bugetară slabă, cu frecvente rectificări anuale".
"În pofida mai multor anunţuri , inclusiv în recentul său plan de acţiuni, România mai are încă de implementat un cadru fiscal pe termen mediu şi un program de investiţii multianual pentru a îmbunătăţi planificarea bugetară şi a creşte calitatea chheltuielilor publice", se arată în document.
"Ajutoarele de stat rămân la un nivel ridicat comparativ cu media la nivel UE", remarcă CE.
De asemenea, potrivit documentului, actualul deficit de cont curent va scădea însă, în pofida acestui fapt, va rămâne la un nivel foarte ridicat.
"Creşterea puternică a României, bazată pe consum, a determinat o creştere a dezechilibrului balanţelor externe şi o supraîncălzire a economiei, făcând economia mai vulnerabilă lîn ceea ce priveşte impactul crizei financiare internaţionale", se arată în documentul CE.
Citeşte şi:
CE: Sistemul taxelor în România, unul dintre cele mai împovărătoare din lume
CE recomandă României să continue reformele
România ar putea returna CE până la 13,9 milioane euro
Experţii anticipează o perioadă sumbră pentru economia românească în 2009
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie