- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.05.2015, 14:52)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Deficitul bugetar al României se va înrăutăţi în 2016 la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe
Comisia Europeană anticipează pentru 2015 un deficit bugetar de 1,6% din PIB în România, uşor peste nivelul de 1,5% înregistrat în 2014, dar în 2016 prognozează deteriorarea semnificativă a indicatorului, la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe care pun sub semnul întrebării consolidarea bugetului.
Urmărește
1159 afișări
CE: Deficitul bugetar al României se va înrăutăţi în 2016 la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe (Imagine: Shutterstock)
"Deficitul bugetar va creşte uşor la 1,5% din PIB în 2015, în condiţiile în care scăderea raportului dintre veniturile fiscale şi PIB va fi mai mare decât reducerea cheltuielilor", se arată în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene.
Estimările referitoare la venituri includ impactul anual al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, reducerea taxei pe construcţiile speciale şi reducerea TVA pentru alimente şi servicii, care va fi aplicată în luna iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Comisia notează faptul că creşterea salariilor este ţinută sub control de îngheţarea parţială a salariilor din sectorul public.
Pentru 2016, Executivul UE prognozează o înrăutăţire puternică a deficitului bugetar, la 3,5% din PIB, din cauza impactului reducerilor de taxe pregătite de Guvern.
"Estimarea include noul cod fiscal adoptat de Guvern pe 18 martie, care aşteaptă aprobarea de către Parlament. Codul fiscal include o serie de reduceri de taxe, precum reducerea TVA cu patru puncte procentuale în 2016, reducerea accizelor, eliminarea impozitării dividendelor şi a taxei pe construcţiile speciale", potrivit raportului, care ia în considerare şi expirarea actualului regim al redevenţelor pentru resursele naturale şi creşterea contribuţiilor pentru asigurări sociale către pilonul al doilea de pensii.
Estimările CE referitoare la buget ar putea fi îmbunătăţite, întrucât amploarea reducerilor de taxe ar putea fi revizuită în scădere. Un amendament pentru atenuarea reducerilor accizelor şi taxarea dividendelor, aşa cum a propus o comisie a Senatului, ar aduce deficitul aproape de nivelul de 3% din PIB, notează raportul.
În termeni structurali, deficitul bugetar va rămâne stabil, la circa 1,3% din PIB în 2014-2015, dar se va înrăutăţi la 3,4% în 2016.
Datoria publică urmează să crească de la 39,8% din PIB în 2014 la 42,4% din PIB în 2016.
Vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, în 8 aprilie, după discuţii la Guvern cu premierul Victor Ponta, că CE este preocupată de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, măsura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustanţial negativ.
Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice. Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.
Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat marţi că încadrarea în ţinta de deficit bugetar în termeni ESA stabilită pentru anul acesta prin programul de convergenţă, de 1,45% din PIB, nu prezintă "emoţii" pentru Guvern, întrucât situaţia după primele trei luni este foarte bună, cu un excedent de 0,69%.
"Nu sunt emoţii pentru anul acesta în privinţa deficitului bugetar. Situaţia la trei luni este chiar foarte bună. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Într-adevăr, ceea ce observăm în evoluţia comportamentului fiscal este nerealizarea investiţiilor", a afirmat Jiru într-o conferinţă organizată de Consiliul Patronatelor Bancare din România.
Programul de convergenţă aprobat miercuri de Guvern prevede o ţintă de deficit bugetar de 1,45% din PIB în termeni ESA, din care 0,25 puncte procentuale reprezintă ajustorul pentru confinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene.
Ţinta de deficit structural a fost stabilită la 1,25%, din care 0,25 puncte ajustor pentru fonduri europene.
Jiru a amintit că, deşi anul trecut România avea o ţintă de deficit de 2,2% din PIB, a ajuns la o realizare de 1,5%, raportat la o medie în zona euro de 2,2% şi de 2,9% la nivelul statelor Uniunii Europene.
Pentru acest an, estimarea pentru creşterea economică este de 3,2%, iar pentru 2016 Guvernul preconizează 4%.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe