- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Economia României va creşte cu 0,5% în 2010, după o scădere de 8% în acest an
Comisia Europeană (CE) a modificat prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor de la zero la 0,5% şi a înaintat o proiecţie de 2,6% pentru 2011, după ce a revizuit estimările pentru acest an de la -4% la -8%.
CE: Economia României va creşte cu 0,5% în 2010 şi 2,6% în 2011, după o scădere de 8% în acest an (Imagine: Mediafax Foto)
"Primele semne de relansare economică au început să apară în a doua jumătate a anului 2009. Declinul producţiei industriale şi al exporturilor a început să se tempereze, iar evoluţia lunară a pieţei de credit a devenit pozitivă în august după 5 luni consecutive de creştere negativă. Prognoza presupune că aceste trenduri se vor consolida în următoarele trimestre. Relansarea cererii interne va urma cu o oarecare intârziere, din moment ce şomajul avansează, iar creşterile salariale frânează. Creşterea reală a PIB va redeveni pozitivă în primul trimestru din 2010 (...) Relansarea economică va rămâne însă fragilă, din cauza necesităţii unor ajustări fiscale, restrângerii fluxurilor de capital - cel puţin faţă de nivelurile anterioare crizei - şi trendului ascendent al şomajului", se arată în raportul CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Cu toate acestea, prognoza macroeconomică prezintă "riscuri favorabile", notează Executivul UE. "Presupunând că pieţele financiare globale nu trec printr-o nouă rundă de turbulenţe, economia s-ar putea redresa ceva mai rapid decât anticipăm în această prognoză", arată Comisia.
Consumul privat, unul dintre principalele motoare de creştere economică ale României în ultimii ani, urmează să scadă în acest an cu 12,5%, conform estimărilor prezentate în prognoza economică de toamnă a CE, care modifică astfel proiecţia de -3,7% prevăzută în prognoza de primăvară.
Anul viitor, consumul privat va creşte cu 2,2%, anticipează Executivul UE, iar în 2011 indicatorul va avansa cu 3,6%.
Impactul recesiunii asupra veniturilor la bugetul de stat determină lărgirea deficitului public la 7,8% din PIB în acest an, se arată în raportul CE, în timp ce prognoza anterioară prevedea un deficit bugetar de 5,1% din PIB pentru 2009.
Executivul Uniunii Europene a efectuat modificări restrânse în prognoza de toamnă în ceea ce priveşte estimările privind creşterea preţurilor de consum, anticipând o inflaţie de 5,7% în acest an, 3,5% în 2010, respectiv 3,4% în 2011. Prognoza de inflaţie a CE pentru 2009 depăşeşte semnificativ ţinta asumată de BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.
Turbulenţele economice au un impact tot mai puternic şi asupra salariilor. CE modifică estimările privind creşterea compensaţiei medii pe angajat în acest an de la 8,5% la 4,8%, anticipând astfel majorări salariale sub rata inflaţiei în 2009, în medie la nivelul întregii economii.
Totodată, Comisia anticipează o creştere a compensaţiei medii pe angajat de 5,5% anul viitor, după ce estima în primăvară o majorare de 7,5%, şi înaintează o proiecţie de 6% pentru acest indicator în 2011.
În consecinţă, trendul costului real al forţei de muncă la nivelul întregii economii se inversează. În timp ce în primăvară Executivul UE estima creşteri de 0,7%, respectiv 1,4% ale acestui indicator pentru 2009 şi 2010, prognoza de toamnă prevede un avans de 2,8% în acest an, urmat de o majorare de numai 0,5% anul viitor şi un declin de 0,7% în 2011.
În urma scăderii importurilor cu 20,8% şi a exporturilor cu 8,9%, deficitul se va retrage la 5,5% din PIB în acest an, de la 12,3% din PIB în 2008, Comisia modificând astfel prognoza din primăvară, de 7,4% din PIB.
Pentru anul viitor, CE anticipează conservarea deficitului de cont curent la 5,5% din PIB, însă indicatorul se va lărgi la 5,7% din PIB în 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO