- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.05.2014, 14:29)
- Vlad Popescu
CE: Escaladarea tensiunilor în raport cu Rusia ar putea afecta creşterea economică a unor state UE
O escaladare a tensiunilor în raport cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, care să conducă la probleme majore cu livrările de petrol şi gaze şi la creşterea preţurilor acestor materii prime, poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE, avertizează Comisia Europeană.
Urmărește
488 afișări
CE: Escaladarea tensiunilor în raport cu Rusia ar putea afecta creşterea economică a unor state UE (Imagine: Shutterstock)
"Dacă intensificarea tensiunilor în raport cu Rusia va conduce la perturbări majore în aprovizionarea cu petrol şi gaze, cu o creştere puternică a preţurilor, impactul negativ asupra câtorva state membre ar putea fi semnificativ", notează Comisia Europeană (CE) în prognoza economică de primăvară.
Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de creştere economică ale Rusiei. Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică pentru Rusia la 1% în acest an şi 2% anul viitor, faţă de estimările de 2,3% pentru 2014 şi 2,7% pentru 2015 înaintate în prognoza economică de iarnă, publicată în luna februarie.
Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
O deteriorare şi mai acută a situaţiei economice a Rusiei nu poate fi exclusă, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare şi impactului riscurilor geopolitice asupra încrederii, se arată în raportul CE.
"Perspectiva economică pentru Rusia, unde avea loc deja o încetinire a creşterii economice, s-a deteriorat semnificativ de la începutul crizei din Ucraina (...) Impactul (riscurilor geopolitice - n.r.) va depinde de durata şi gravitatea situaţiei", notează CE.
Tensiunile dintre Vest şi Rusia privind criza din Ucraina ar putea afecta creşterea economică a Bulgariei, Ciprului, Finlandei şi ţărilor baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit prognozei CE.
În cazul Bulgariei, dependenţa sectorului energiei de importurile de gaze naturale din Rusia "ar putea deveni o povară asupra creşterii economice" în cazul apariţiei unor probleme cu aprovizionarea.
Pentru Estonia, criza din Ucraina ar putea afecta atât comerţul cu Rusia, cât şi investiţiile directe de la investitori din ţara vecină.
Exporturile Ciprului ar putea avea de suferit având în vedere legăturile comerciale semnificative ale acestui stat cu Rusia, dacă se vor manifesta "efecte negative de revărsare" ale tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, notează CE.
Criza din Ucraina ar putea avea repercusiuni asupra comerţului şi încrederii investitorilor din regiune, reia Executivul UE în raportul asupra economiei Letoniei.
Economia letonă va fi afectată în acest an de "limitarea" cererii din partea unor parteneri comerciali importanţi, în principal Rusia, iar volatilitatea recentă a rublei ruseşti ar putea pune presiune asupra exportatorilor letoni, notează CE. În consecinţă, exportatorii ar putea încerca să limiteze costul forţei de muncă prin "planuri mai conservatoare privind angajările".
În cazul Lituaniei, o încetinire mai accentuată a creşterii economice în Rusia şi în regiunea Comunităţii Statelor Independente ar putea afecta comerţul şi încrederea, cu un posibil impact asupra cererii interne.
Finlanda ar putea resimţi un impact economic semnificativ în cazul unei noi deteriorări a situaţiei economice a Rusiei sau apariţiei unor restricţii asupra comerţului cu Rusia, avertizează CE.
CE a urcat prognoza privind creşterea economică a UE în acest an la 1,6%, de la 1,5% cât anticipa în februarie, în timp ce pentru anul următor a menţinut estimarea la 2%.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe