CE: Fără măsuri suplimentare, deficitul ar ajunge la 8% din PIB în acest an

Deficitul bugetar al României ar ajunge la 8% din PIB în acest an fără măsuri suplimentare, estimează Comisia Europeană în prognoza economică de primăvară, menţionând că este aşteptat un acord cu Guvernul pentru noi măsuri în timpul misiunii FMI/UE în România.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului CE: Fără măsuri suplimentare, deficitul ar ajunge la 8% din PIB în acest an

CE: Fără măsuri suplimentare, deficitul ar ajunge la 8% din PIB în acest an (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Fără măsuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB. În timpul misiunii în România, este aşteptată convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi măsuri de cmopensare, în vederae reducerii deficitului bugetar", se arată în documentul citat.

Măsurile incluse în bugetul pe 2010 ar putea fi insuficiente pentru atingerea ţintei de deficit convenită cu FMI şi CE pentru acest an, notează Comisia.

Cauzele acestei situaţii sunt, potrivit CE: efectul de bază al deficitului ridicat din 2009; creşterea economică sub aşteptări din 2010 (0,8% faţă de 1,3% cât s-a luat în considerare la fundamentarea bugetului); veniturile bugetare semnificativ sub aşteptări din primul trimestru al acestui an, în particular din TVA, contribuţii sociale şi impozitarea profitului; faptul că Guvernul va încasa, probabil, numai jumătate din datoria Rompetrol, luată în considerare la proiectarea veniturilor bugetare pentru 2010; şi "posibile depăşiri ale cheltuielilor bugetate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici