Ce implică dezmembrarea zonei euro

I-ar fi mai bine Irlandei fără euro? Economia Greciei ar reveni pe linia de plutire cu o nouă drahmă? S-a discutat mult despre posibilitatea ca economiile cu probleme din zona euro să părăsească uniunea monetară, însă modul în care o ţară ar putea face acest lucru a fost mai puţin explorat. Astfel, pe măsură ce se developează scenariile posibile, devine tot mai clar că dificultăţile dezmembrării zonei euro sunt tot mai prezente, scrie BBC News.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Ce implică dezmembrarea zonei euro

Ce implică dezmembrarea zonei euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Fuga capitalurilor

Dacă o ţară din zona euro intenţionează să introducă o nouă monedă, atunci va fi nevoită să convertească economiile realizate în moneda unică europeană la un curs de schimb fix, începând cu o anumită dată calendaristică.

Dar firmele şi oamenii nu vor aştepta pasivi ca acea dată să vină.

Principalul motiv pentru care o ţară ar vrea să renunţe la euro ar fi intenţia acesteia de a-şi creşte competitivitatea exporturilor prin deprecierea cursului de schimb al noii monede.

În consecinţă, investitorii şi cei care economisesc vor decide să îşi păstreze fondurile în euro sau în alte monede sigure cum ar fi dolarul.

Citeşte mai multe despre ce implică dezmembrarea zonei euro pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici