- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce influenţează preţul cărnii de porc de Crăciun? Ce zic producătorii: „Cu cât vom ajunge la un nivel de autosuficienţă mai mare, cu atât noi vom fi cei care vom stabili preţul aici“
- Ioan Ladoşi, preşedintele APCPR – Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România –, spune că în această perioadă preţul porcului în viu la poarta fermei este acelaşi ca în octombrie- prima parte anului trecut, astfel că producătorii nu au făcut modificări de preţ.
- Însă, el explică faptul că de la jumătătea lunii noiembrie vine o creştere naturală ca urmare a majorării preţurilor. În prezent, preţul este de 8,5 lei/kg la carnea de porc în viu la poarta fermei.
Ce influenţează preţul cărnii de porc de Crăciun? Ce zic producătorii: „Cu cât vom ajunge la un nivel de autosuficienţă mai mare, cu atât noi vom fi cei care vom stabili preţul aici“
♦ Faptul că România nu are producţie de carne de porc cât să asigure tot necesarul de consum, preţul este dictat în special de ce se întâmplă în Spania şi Germania, principalii furnizori de carne de porc în România.
Ioan Ladoşi, preşedintele APCPR – Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România –, spune că în această perioadă preţul porcului în viu la poarta fermei este acelaşi ca în octombrie- prima parte anului trecut, astfel că producătorii nu au făcut modificări de preţ. Însă, el explică faptul că de la jumătătea lunii noiembrie vine o creştere naturală ca urmare a majorării preţurilor. În prezent, preţul este de 8,5 lei/kg la carnea de porc în viu la poarta fermei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
-
Medicamentul care şi-a dovedit eficienţa împotriva colesterolului. Confirmarea vine din Germania
-
Tesla Model 3 şi Tesla Model Y, cele mai vândute autoturisme 100% electrice în octombrie
-
Longevitate: în SUA, plasma este testată împotriva îmbătrânirii
„Anul trecut, această creştere de preţ a durat cam fix o lună, din 15 noiembrie până la Crăciun. Este o creştere foarte scurtă, undeva cu 15-20% uneori 10%, depinde de anul cu care comparăm. Însă, nu ştim ce se va întâmpla. După 25 decembrie, preţul la poarta fermei se prăbuşeşte pentru că nimeni nu mai cumpără carne şi ajunge foarte jos, motiv pentru care fermierii ştiu asta, trec prin asta în fiecare an şi îşi reglează livrările către abator exact în funcţie de această situaţie“, explică Ioan Ladoşi, care este şi profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. El mai spune şi că dacă anul acesta toată lumea s-a focalizat pe vânzarea în acea perioadă şi şi-a reglat fluxul de producţie în aşa fel, e posibil să nu vedem o creştere a preţului la poarta fermei.
„În mod cert această creştere va exista. Rămâne de văzut, pentru că am urmărit şi importurile, şi importurile cresc tot cu 10-15% în acea perioadă. De altfel, acum este perioada în care se fac deja stocurile în depozitele frigorifice, tocmai în aşteptarea cererii masive din perioada sărbătorilor“, a punctat Ioan Ladoşi. De altfel, România depinde de carnea de porc din România în contextul în care pesta porcină africană a decimat fermele de porci, astfel încât mare parte din consum se realizează din import.
De altfel, faptul că România nu are producţie de carne de porc cât să asigure necesarul de consum, preţul este dictat în special de ce se întâmplă în Spania şi Germania, principalii furnizori de carne de porc în România.
Adrian Balaban, CEO al Cooperativei Siliştea Producţie Suine, cu zece ferme de porci, explică faptul că preţul de producţie are mai multă legătură cu piaţa decât cu costurile de producţie deşi anul 2024 a fost caracterizat de secetă şi de creştere a preţurilor la nutreţuri.
„În Europa cel mai mare producător în momentul de faţă este Spania, urmat de Germania. Dacă preţul Spania va fi mic sau în Germania va fi mic şi preţul în România va fi mic, indiferent de costul nostru de producţie. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna de când activez în în această în această piaţă. Într-adevăr, preţul în România întotdeauna a fost un pic mai mare faţă de preţul, media preţurilor europene, dar acest lucru se întâmplă pe perioadă scurtă de timp, mai ales în timpul verii“, a punctat managerul. Problema României în momentul de faţă, crede Adrian Balaban, este că nu putem asigura cantitatea de care are nevoie consumatorul. Astfel, producţia asigură 30% din totalul consumului, spune managerul. Însă, el crede că preţul nu va creşte.
„Eu nu văd pentru sfârşitul acestui an vreo creştere a preţului, nu văd de ce, de ce ar trebui să crească preţul? Nu există nimic, niciun semn în pieţele mondiale în această direcţie“, a punctat el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 987. Susţinerea Chinei pentru Rusia în Războiul din Ucraina, criticată de şeful serviciilor de informaţii australiene / Rusia lansează un număr record de drone împotriva Ucrainei
-
astăzi, 16:45
Harris şi-a anulat apariţia la universitatea unde a fost studentă. Trump a învins şi la vot popular