Ce întrebări i-au pus românii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi ce a răspuns acesta

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi Corina Creţu, comisar european pentru politică regională au participat joi, la Bucureşti, la o întâlnire cu cetăţenii, răspunzând la întrebările acestora.

Urmărește
3212 afișări
Imaginea articolului Ce întrebări i-au pus românii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi ce a răspuns acesta

95% dintre participanţii la această întâlnire au răspuns, printr-un vot electronic, că aderarea la UE a României le-a schimbat viaţa în bine. Dar, numai 57% dintre aceştia au răspuns că vocea lor este auzită în UE. De asemenea, în cele 60 de minute cei doi oficiali au răspuns întrebărilor adresate din sala, dar şi prin intermediul reţelelor de comunicare.

Redăm câteva dintre întrebările care i-au fost adresate, în special, preşedintelui Comisiei Europene şi ce a răspuns Jean-Claude Juncker:

Ce poate face Comisia Europeană pentru a contracara atitudinea funcţionarilor români care sunt o frână pentru iniţiativa întreprinzătorilor români?

Ştiu la ce va referiţi, nu este o problemă minoră, dar cetăţenilor români le revine sarcina să rezolve această problemă. Societatea românească a demonstrat în ultimele zile că nu lasă să i se răpească drepturile. I-am admirat pe români pentru ceea ce au făcut.

Referitor la plecarea din ţară a tinerilor, Jean-Claude Juncker aspus că: “Există motive economice şi sociale care fac ca mulţi tineri români să plece din ţară. Este un lucru regretabil fiindcă România are nevoie de ei. Eu înţeleg de ce mulţi români pleacă. Faptul că tinerii români circulă liber prin UE contribuie la reputaţia ţării”.

Turcia sau Republica Moldova vor deveni state membre ale UE?

Am spus că până la sfârşitul mandatului meu nici un stat nu va adera la UE fiindcă nici un stat nu îndeplineşte criteriile.

Dacă Turcia va adera vreodată asta nu se va întâmpla mâine la ora 11. Situaţia geopolitică este foarte complicată. Ce este important faţă de Balcanii Occidentali este ca perspectiva europeană să fie menţinută vie. Este regiunea cea mai ameninţată să-şi piardă stabilitatea. Însă prietenii noştri din Balcani trebuie să înţeleagă că liderii lor trebuie să rămână pro-europeni şi după ce pleacă de la mine din birou.

Ce poate face Comisia Europeană pentru combaterea corupţiei din România?

Corupţia este destul de mare în România, dar nu este singura ţară . Corupţia este un rău şi trebuie să luptăm prin toate mijloacele. De aceea am stabilit acest MCV. Trebuie asigurată separarea puterilor în stat.

Despre programul ERASMUS, Juncker a spus că acesta este unul dintre cele mai mari succese ale UE şi va continua fără să fie privat de constrângeri financiare. Îmi doresc ca acest program să fie extins şi la liceeni, ca aceştia să aibă posibilitatea de a studia în ţările europene pentru a simţi parfumul Europei. Până în prezent nouă milioane de studenţi au participat la programul ERASMUS şi un million s-au şi căsătorit, iar sute de mii de bebeluşi sunt fructul acestui program, a răspuns Juncker.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici