- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.06.2013, 13:33)
- Emil Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE investighează ordonanţa de urgenţă privind energia regenerabilă
Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene a început procedurile preliminare de investigare a prevederilor OUG privind sprijinul pentru energia regenerabilă, la cererea Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, care apreciază că noile reglementări sunt neclare, abuzive şi neconstituţionale.
Urmărește
553 afișări
CE investighează ordonanţa de urgenţă privind energia regenerabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Asociaţia noastră a notificat DG Competition, arătând intenţia Guvernului de implementa măsuri cu un caracter distorsionant pentru piaţa de energie electrică. Urmare a notificării, DG Competition a informat asociaţia, în data de 13 iunie, că s-a demarat o procedură preliminară de investigare a măsurilor conţinute în actul normativ propus de Guvern", se arată într-un comunicat al RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).
Asociaţia menţionează că în prezent analizează toate căile legale disponibile la nivel naţional şi internaţional pentru stoparea ordonanţei de urgenţă, prin care este amânată acordarea unor certificate verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Reprezentanţii asociaţiei apreciază că măsurile din acest act normativ sunt "neclare, abuzive şi neconstituţionale", blocând în totalitate sectorul de energie regenerabilă din România.
"Nu numai investitorii, ci si consumatorii finali sunt prejudiciaţi. Deşi acestora din urmă li s-a creat impresia utopică a protecţiei ce le va fi asigurată prin măsurile anticipate, în realitate prevederile adoptate distorsionează piaţa de energie electrică în general, prin introducerea de excepţii, restricţii, prevederi confuze şi retroactive", se menţionează în comunicat.
Ordonanţa de urgenţă, adoptată la începutul lunii iunie, prevede printre altele amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui număr certificate verzi, în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat în luna mai că oficialii Comisiei Europene au fost, "în mare", de acord cu propunerile României privind modificarea legislaţiei în sectorul producţiei energiei regenerabile.
Reprezentanţii mai multor companii şi asociaţii din domeniu au contestat propunerile Guvernului, înainte şi după adoptarea ordonanţei de urgenţă, şi au anunţat că efectul va fi reducerea semnificativă a investiţiilor în domeniu, în timp ce consumatorii mari de energie au salutat modificările, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate.
Astfel, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană anunţa la 5 iunie că modificarea legislaţiei este ilegală, fiind încălcate directivele europene, iar contribuabilii ar putea plăti pagube de sute milioane euro dacă statul va pierde litigiile.
Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice au arătat în martie că dacă guvernul va modifica schema de sprijin pentru producţia energiei regenerabile investitorii nu vor mai aduce în ţară patru miliarde de euro, bani care "aşteaptă la graniţe".
Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice reuneşte companii precum EDP Renewables (Spania), Martifer (Portugalia) şi Monsson, deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark.
Citeşte şi:
Subvenţiile pentru energia verde vor fi tăiate. Guvernul a decis să amâne acordarea unei părţi din certificatele verzi pentru producători de energie
Citeşte şi:
Marii consumatori de energie, exceptaţi de la plata certificatelor verzi doar după avizul CE
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36