CE le cere României şi Estoniei să îşi gestioneaze mai bine deşeurile electrice şi electronice

Comisia Europeană (CE) le solicită Estoniei şi României să îşi îmbunătăţească gestionarea de deşeuri electrice şi electronice, potrivit unui comunicat de presă emis joi.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului CE le cere României şi Estoniei să îşi gestioneaze mai bine deşeurile electrice şi electronice

CE le cere României şi Estoniei să îşi gestioneaze mai bine deşeurile electrice şi electronice

„Comisia a decis să trimită Estoniei şi României scrisori de punere în întârziere cu privire la deficienţele legate de transpunerea normelor UE (Uniunii Europene - n.red.) privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2012/19/UE)”, menţionează comunicatul citat.

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile, reprezintă fluxurile de deşeuri cu cea mai rapidă creştere din UE şi se preconizează că vor creşte la peste 12 milioane de tone, până în 2020.

„În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deşeuri pot provoca probleme de sănătate şi de mediu majore, din cauza conţinutului lor de substanţe periculoase”, au precizat reprezentanţii CE.

Astfel, CE i-a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, din cauza unor dispoziţii inexacte şi a unei reflectări incomplete a legislaţiei UE, a unor inconsecvenţe în ceea ce priveşte centrele de colectare şi a absenţei unei dispoziţii specifice care să impună ca toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice colectate separat să fie tratate în mod corespunzător.

În schimb, Estoniei i-a fost trimisă o scrisoare, din cauza deficienţelor care includ definiţii incomplete ale termenilor-cheie, lipsa de claritate în ceea ce priveşte obligaţiile care le revin producătorilor, precum şi nesolicitarea de dovezi pentru cazul în care deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt exportate în ţări din afara UE.

„Estonia şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”, mai subliniază comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici