Ce măsuri economice au luat alte state membre UE pentru a depăşi criza cauzată de coronavirus

  • Guvernul Orban a venit astăzi cu un proiect de relansare economică care se întinde pe 10 ani
  • Dacă ne uităm la alte state membre UE care au lansat măsuri economice, planul lor este pe o perioadă mai scurtă de timp şi cu măsuri punctuale
  • Analiştii economici îţi spun că nu se pot lua aceleaşi măsuri economice în toate statele, pentru că ficare ţară vine cu propriul trecut economic
  • Mai mult, analiştii avertizează că alte ţări europene au venit cu un set de măsuri restrâns şi foarte bine structurat
Urmărește
903 afișări
Imaginea articolului Ce măsuri economice au luat alte state membre UE pentru a depăşi criza cauzată de coronavirus

sursa foto: MediafaxFoto

Germania s-a numărat printre primele ţări din Uniunea Europeană care a venit cu un plan de relansare economică, după criza provocată de coronavirus. Printre principalele măsuri se numără reducerea TVA-ului şi alocaţii mărite pentru copii. Planul menit să stimuleze economia are un buget de 130 de miliarde de euro, bani ce vor fi folosiţi anul acesta, dar şi pe durata anului viitor.

Acest plan de relansare se adaugă uriaşului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în punctul de vârf al pandemiei, ce a prevăzut ajutoare pentru firme şi miliarde de euro de împrumuturi.

  • reducerea TVA la 16% timp de 6 luni
  • TVA în sectorul turismului va coborî la 7%
  • costul reducerii TVA este de 20 miliarde de euro
  • alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil
  • noi ajutoare pentru firmele în dificultate
  • prime de cumpărare pentru sprijinirea sectorului auto, de la 3.000 la 6.000 de euro

Şi Marea Britanie pare să îşi contureze un plan de relansare economică. Boris Johnson a făcut publice ieri doar câteva dintre măsurile pe care le vor pune în aplicare. Până acum, sectoarele în care se va investi masiv sunt educaţia şi sănătatea. 40 de spitale noi vor construi britanicii după ce au fost loviţi de pandemie. Premierul britanic a precizat tot ieri că ţara sa va veni cu un plan bine structurat cel mai probabil săptămâna viitoare.

Guvernul de la Madrid a anunţat că va subvenţiona cu bani sectorul turistic. Este de altfel şi cel care aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat. Astfel că va fi alocată suma de 2,5 miliarde de euro.

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a transmis că va face totul pentru a evita disponibilizările şi a păstra cât mai multe locuri de muncă, în pofida reducerii activităţilor. Acesta a dat asigurări că nu intenţionează să majoreze impozitele.

Investim masiv acum în educaţie cu peste 14 miliarde de lire sterline de învăţământul primar şi secundar până în 2023, cu un nou program întins pe 10 ani de construire a şcolilor, începând de acum cu un miliard de lire sterline pentru primele 50 de şcoli.”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

”Nu putem să comparăm ceea ce vedem în acest plan prezentat astăzi cu ceea ce vedem la celelalte ţări. Pentru că celelalte ţări au în acest moment doar planul de revenire a economiei, care se referă strict la măsuri privind ajutorarea economiei să iasă din criza aceasta. Germania a făcut cel mai coerent plan de relansare a economiei, însă Germania era într-o situaţie cu totul alta decât România. Dau un singur exemplu şi anume în ultimii 3 ani de zile Germania avea ascendent bugetar.”, a declarat Constantin Rudniţchi, analist economic.

”În momentul de faţă nicio ţară din lumea care deja a elaborat şi a pus în circulaţie programe de relansare economică sau de relaxare nu a depăşit trei sau patru priorităţi. Dacă luăm ca exemplu Franţa, acolo sunt două priorităţi, pe care preşedintele Macron le-a spus. Franţa va trebui să devină în viitor centrul dezvoltării noului tip de autoturism cu alt tip de carburant şi trebuie să devină centrul mondial al cercetării ştiinţifice în acest domeniu.”, a declarat Mircea Cosea, profesor de economie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici