- Home
- Economic
- VARŞOVIA, (19.10.2012, 18:12)
- Vlad Popescu ,
Ce metodă consideră Mugur Isărescu că este cea mai bună pentru a regla cursul
Mugur Isărescu a anunţat care este cea mai bună metodă, din punctul său de vedere, de a regla cursul. Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă în urcare, pentru a cincea sesiune consecutiv, la 45809 lei/euro, un nou maxim al ultimelor 11 săptămâni şi aproape de recordul consemnat la începutul lunii august.
Urmărește
1124 afișări
Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Limitarea licitaţiilor săptămânale repo derulate de BNR este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varşovia guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Bloomberg.
Astfel, impactul unei limitări a lichidităţii asupra cursului este mai eficace decât modificarea dobânzii, a explicat guvernatorul BNR.
BNR a anunţat luni că a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo după ce săptămâna trecută a reluat limitarea finanţării, pe fondul creşterii cursului pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro. Băncile au atras întreaga sumă, însă cererea a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.
La finele lunii septembrie, Consiliul de Administraţie al BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an. Banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul anului, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
BNR a reînceput săptămâna trecută să limiteze sumele împrumutate prin licitaţiile repo, când a acordat unui număr de 11 bănci 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie, BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.
Cele patru licitaţii repo organizate de BNR în luna august au avut sumele plafonate, pentru prima dată din 2008, iar leul a beneficiat parţial de decizia băncii centrale, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor.
Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creşterea randamentelor la titlurile de stat, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificată, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la creşterea randamentelor a fost reprezentat şi de tensiunile politice cauzate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Un efect al plafonării împrumuturilor în licitaţia repo de lunea trecută a fost vizibil la licitaţia organizată de Ministerul Finanţelor Publice pentru certificate de trezorerie cu scadenţă la 11 luni, când Trezoreria a reuşit să împrumute doar 578,3 milioane lei, faţă de nivelul programat de 1 miliard de lei.
Totodată, randamentul a crescut la 6,02% pe an, de la nivelul de 5,95% pe an acceptat precedenta licitaţie cu titlturi cu scadenţă apropiată, de 12 luni.
Luni, Finanţele au împrumutat 625 milioane de lei prin certificate la 11 luni, sub valoarea indicativă şi la un randament mediu de 6,08%, în creştere uşoară faţă de cel plătit la licitaţia organizată în urmă cu o săptămână, de 6,02%. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost 1 miliard de lei, iar ofertele băncilor au însumat 1,6 miliarde de lei.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe