- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.07.2015, 17:28)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE mobilizează 35 de miliarde de euro pentru Grecia. Creţu: Atena are nevoie de reforme şi investiţii
CE a anunţat, miercuri, că vor fi mobilizate peste 35 de miliarde de euro până în 2020 pentru a veni în sprijinul economiei greceşti, comisarul Corina Creţu precizând că Atena are nevoie atât de reforme, cât şi de "investiţii ambiţioase" pentru a repune economia pe drumul cel bun.
Urmărește
421 afișări
CE mobilizează 35 de miliarde de euro pentru Grecia. Creţu: Atena are nevoie de reforme şi investiţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"La două zile după realizarea unui consens privind măsurile ce se impun pentru încheierea unui nou acord de împrumut acordat Greciei, Comisia Europeană a dezvăluit astăzi planurile de ajutorare a Greciei în vederea maximizării gradului de utilizare a fondurilor UE. Conform mandatului conferit de summitul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro până în 2020 pentru a veni în sprijinul economiei greceşti", potrivit unui comunicat al CE.
Pachetul de măsuri privind crearea de locuri de muncă şi creşterea economică destinat Greciei însoţeşte un set cuprinzător de reforme ce va face parte dintr-un program creat în cadrul Mecanismului european de stabilitate. Acest program urmează a fi negociat de Grecia cu partenerii săi internaţionali în săptămânile următoare. Ambele elemente – reformele şi mobilizarea de fonduri pentru investiţii şi coeziune – sunt condiţii preliminare esenţiale pentru crearea de noi locuri de muncă, redresarea economică a Greciei şi revenirea ţării la prosperitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
-
Groenlanda răspunde ferm: „Nu suntem de vânzare”
-
Regele Charles al III-lea va transmite mesajul de Crăciun dintr-o capelă simbolică, în contextul luptei sale cu cancerul
"Planul pentru locuri de muncă şi creştere economică îşi propune să ajute cetăţenii şi companiile greceşti să depăşească perioada dificilă de criză din ultimii ani şi să redea speranţa într-un viitor mai bun, în special tinerei generaţii. Acesta vine ca o continuare a sprijinului acordat deja Greciei de Comisie pe perioada crizei, atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnic", precizează CE.
Ca o măsură excepţională şi în lumina situaţiei unice din Grecia, Comisia propune îmbunătăţirea situaţiei lichidităţilor pentru a permite în continuare finanţarea investiţiilor din perioada de programare 2007 - 2013. Acestea vor include: plata anticipată a restului de 5% din finanţările europene, procent în mod normal reţinut până la închiderea programelor; şi aplicarea unei rate de cofinanţare de 100% pentru perioada 2007 - 2013. Aceste măsuri echivalează cu lichidităţi în valoare de 500 de milioane de euro şi economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceste sume vor fi disponibile pentru reluarea imediată a investiţiilor în sprijinul creşterii economice şi creării locurilor de muncă, cu condiţia ca autorităţile greceşti să se asigure că aceste fonduri vor fi utilizate în favoarea beneficiarilor şi operaţiunilor din cadrul programelor.
Comisia va propune, de asemenea, creşterea nivelului de pre-finanţare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale. Prin această pre-finanţare suplimentară poate fi pus la dispoziţie încă un miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinanţate în cadrul politicii de coeziune cu respectarea pe deplin a articolului 81 (2) din Regulamentul dispoziţiilor comune.
Executivul european reaminteşte că Grecia "s-a bucurat de tratament preferenţial şi până acum: programele greceşti finanţate cu fonduri UE în cadrul perioadei de programare 2007-2013 primesc finanţare UE într-o proporţie mai mare". Din acest motiv, Grecia trebuie să cofinanţeze mai puţin decât celelalte ţări graţie cofinanţării suplimentare de 10% din partea UE, asigurată până la jumătatea anului 2016. În multe cazuri, acest lucru înseamnă că UE plăteşte 95% din costul total al investiţiei pentru perioada de finanţare 2007-2013 (spre deosebire de maximum 85% aplicabil celorlalte ţări).
În plus, în cazul politicii de coeziune, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, autorităţile greceşti pot primi, în continuare, rambursare până la atingerea pragului legal de 95% pentru cheltuielile eligibile aferente programelor din perioada 2007-2013.
Anunţul de miercuri vine în continuarea înfiinţării unui grup la nivel înalt condus de vicepreşedintele Dombrovskis. Împreună cu autorităţile greceşti, grupul îşi propune să garanteze utilizarea banilor rămaşi din perioada de programare 2007-2013 înainte de atingerea termenului-limită, respectiv la sfârşitul acestui an, şi să ajute Grecia să îndeplinească cerinţele necesare pentru a accesa toate fondurile UE disponibile în actuala perioadă de programare 2014-2020.
Totodată, Grecia va continua să primească ajutor pentru implementarea reformelor din partea noului Serviciu de sprijin pentru reforme structurale, care şi-a început activitatea la 1 iulie şi beneficiază de experienţa valoroasă a Grupului de lucru pentru Grecia şi de asistenţa tehnică oferită statelor membre.
În urma summitului zonei euro din 12 iulie, Comisiei i s-a cerut să contribuie la sprijinirea creării de locuri de muncă şi creşterii economice din Grecia în următorii 3-5 ani. Comisia a primit astfel sarcina de a "lucra îndeaproape cu autorităţile greceşti pentru a mobiliza fonduri de până la 35 de miliarde de euro (în cadrul diferitelor programe ale UE) în vederea finanţării investiţiilor şi activităţii economice, inclusiv a IMM-urilor".
Cele peste 35 de miliarde de euro pe care Grecia ar putea să le primească în cadrul perioadei de programare 2014-2020 cuprind 20 miliarde de euro din fondurile structurale şi de investiţii europene şi 15 miliarde de euro din fondurile agricole. Acestea pot fi direcţionate către investiţii, combaterea şomajului, a sărăciei şi a condiţiilor sociale precare, cercetare şi educaţie, infrastructură. Primele plăţi efectuate din aceste fonduri UE în 2014 şi 2015 însumează deja 4,4 miliarde de euro.
"Utilizarea fondurilor UE pentru Grecia nu a fost simplă în ultima vreme. În ultimele luni, condiţiile financiare severe şi nesiguranţa privind situaţia economică au perturbat planurile de investiţii, punând sub semnul întrebării capacitatea Greciei de a utiliza pe deplin şi corect fondurile UE disponibile", afirmă CE.
"Economia greacă a intrat din nou în recesiune, sistemul bancar este aproape de colaps (...) Grecia are nevoie acum de stabilitate şi încredere. Odată ce stabilitatea financiară este restaurată, ţara poate să se ocupe de redresarea economică, crearea de locuri de muncă şi un viitor mai bun, în special pentru cei mai vulnerabili. Pentru a se întâmpla asta, autorităţile din Grecia trebuie să reformeze urgent statul şi să creeze o administraţie eficientă şi fără de corupţie, să furnizeze sisteme de securitate sociale, care să fie sustenabile şi corecte, să creeze condiţii mult mai atractive pentru investiţii", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.
"Implementarea strictă a acestor reforme este esenţială pentru recâştigarea încrederii în rândul celor 19 democraţii ale zonei euro", a spus Dombrovskis.
La rândul său, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a afirmat că UE s-a angajat să sprijine în continuare "eforturile Greciei de a-şi redresa economia şi de a reveni pe creştere economică". "În acest scop, reformele stabilite în cadrul reuniunii Eurogrupului sunt necesare, dar am discutat astăzi în Colegiul comisarilor şi toţi am căzut de acord că doar aceste reforme nu pot aduce Grecia din nou pe calea creşterii şi a creării de locuri de muncă. CE este convinsă că reformele trebuie să fie însoţite de investiţii ambiţioase, care ar readuce economia greacă pe drumul cel bun din nou şi ar ajuta atât la gestionarea şomajului, cât şi a cauzelor sale", a precizat Corina Creţu.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe