- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.12.2015, 14:18)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE Oltenia: Creşterea cotei energiilor regenerabile ar favoriza noii "băieţi deştepţi" din domeniu
Creşterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în 2016, propusă de Ministerul Energiei, este o măsură neeconomică şi are un impact puternic asupra consumatorului captiv, în special pentru populaţie, dar şi pentru producătorii clasici, potrivit Complexului Energetic Oltenia.
Urmărește
311 afișări
CE Oltenia: Creşterea cotei energiilor regenerabile ar favoriza noii "băieţi deştepţi" din domeniu
"Această măsură este în totalitate în favoarea noilor «băieţi deştepti» care exportă, în cea mai mare parte, energia regenerabilă la preţuri derizorii, în Ungaria, ceea ce se poate observa cu uşurinţă prin consultarea curbelor de producţie de pe site-ul Transelectrica. Astfel, energia regenerabilă subvenţionată cu aproape 10 euro/MWh de către consumatorul captiv, prin creşterea cotei de certificate verzi, este, în cea mai mare parte, în folosul acestor exportatori. Legislaţia românească nu permite producătorilor clasici să exporte", se arată într-un comunicat al producătorului de energie deţinut de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conform acestuia, sintagma "energie regenerabilă" nu este corectă, fiind de fapt vorba despre "energie regenerabilă subvenţionată". CE Oltenia notează că există şi energie regenerabilă nesubvenţionată, cea hidro, care împreună cu energia pe bază de biomasă, energia fotovoltaică şi cea eoliană au avut, în ultimii trei ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, mult peste ţinta de 24% asumată de România pentru anul 2020.
"Încurajând continuu şi fără o analiză subvenţiile la energia regenerabilă, piaţa producătorilor clasici se restrânge dramatic, apărând costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suportă. CE Oltenia a avut variaţii de sarcină de până la 1.000 MW în zilele cu rafale de vânt. Aceste costuri rămân aproape în totalitate în sarcina producătorilor termo şi hidro, provocându-le acestora pierderi importante", se arată în comunicatul CE Oltenia.
Ministerul Energiei a anunţat, tot vineri, că ministrul de resort, Victor Grigorescu, s-a întâlnit joi cu asociaţii din sectorul energetic pentru a discuta despre cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. La întâlnire au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de producători de energie regenerabilă, reprezentanţi ai consumatorilor de enegie electrică, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, dar şi reprezentanţi OPCOM şi Transelectrica.
Discuţiile au vizat principalele probleme cu care se confruntă sectorul de energie regenerabilă, dar şi poziţia ANRE cu privire la stabilirea cotei, asociaţia susţinând că principiul care a stat la baza stabilirii acesteia la 12,15% este menţinerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final.
"Ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziţia jucătorilor din piaţa de enegie regenerabilă, cât şi poziţia ANRE, urmând să propună o soluţie finală în cel mai scurt timp. Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ, care stabileşte această cotă, să fie avizat cât mai repede posbil", se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Instituţia a lansat în dezzbatere publică, la 28 noiembrie, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Cota anuală obligatorie de energie electrică din surse regenerabile ar urma să crească anul viitor la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9% în 2015, dar impactul în factură pentru populaţie şi IMM-uri ar putea urca de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, în urma exceptării unor consumatori mari.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe