- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Perspectivele economice se îmbunătăţesc pentru Europa Centrală şi de Est
Perspectivele economice se îmbunătăţesc pentru statele din Europa Centrală şi de Est, însă viitorul nu este lipsit de provocări, precum asigurarea unui nivel adecvat al creditării, care să susţină relansarea economică, sau ameliorarea cadrelor legislative naţionale, potrivit Comisiei Europene (CE).
CE: Perspectivele economice se îmbunătăţesc pentru Europa Centrală şi de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oficiali ai Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Grupului Băncii Mondiale (BM) şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) au for prezenţi vineri, la Bruxelles, la o întâlnire cu reperzentanţii a 15 bănci-mamă cu subsidiare în Europa Centrală şi de Est, de importanţă sistemică pentru economiile ţărilor din regiune, se arată într-un comunicat al CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
La reuniune au participat şi reprezentanţi ai băncilor centrale şi ai autorităţilor de supraveghere a sistemelor financiare din România, Austria, Ungaria, Franţa, Grecia, Italia, Belgia, Germania, Suedia, Serbia, Letonia şi Bosnia şi Herţegovina.
Participanţii prezenţi la întâlnire au analizat măsurile anticriză şi de management al efectelor crizei şi au discutat strategii de cooperare pentru abordarea viitoarelor dificultăţi şi provocări, notează Comisia.
Astfel, potrivit concluziilor reuniunii, perspectivele economice ale statelor emergente din Europa Centrală şi de Est se îmbunătăţesc, însă există în continuare provocări.
"Asigurarea sănătăţii sistemului financiar şi implementarea măsurilor pentru evitarea unor viitoare crize trebuie să rămână o chestiue cheie, în acelaşi timp cu asigurarea unui flux adecvat de credit pentru finanţarea relansării economice. Acest proces va fi ajutat şi de îmbunătăţirea cadrelor regulatorii locale, acolo unde este necesar. Băncile-mamă şi subsidiarele lor locale vor continua să poarte dialoguri constructive cu guvernele şi autorităţile de supraveghere din ţările de origine şi din statele gazdă, dar şi cu instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană, pentru a aborda provocările într-o manieră coordonată. În acest context, testele de stres corodonate şi armonizate vor ajuta la identificarea potenţialelor vulnerabilităţi", se arată în comunicatul CE.
Aceste subiecte vor fi discutate şi la întâlnirea la nivel înalt de la începutul lunii octombrie, de la Istanbul, la care vor participa grupurile bancare, instituţiile financiare internaţionale şi autorităţile de supraveghere din ţările de origine şi statele gazdă, alături de oficiali al CE, cu ocazia reuniunilor anuale FMI-BM.
Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin din România au finalizat şi semnat, la începutul lunii august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa locală şi a ratei de solvabilitate a subsidiarelor peste 10%, a anunţat FMI pe 10 august, în ultima zi a vizitei delegaţiei Fondului la Bucureşti pentru prima evaluare a acordului de finanţare.
Instituţia financiară internaţională arată că Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care controlează circa 70% din piaţa din România, au finalizat şi semnat scrisori bilaterale de angajament pe baza modelelor stabilite la Viena pe 26 martie.
La sfârşitul lunii martie, FMI a obţinut acorduri scrise de la cele nouă bănci-mamă, invitate la Viena, care s-au angajat să menţină finanţările acordate la nivelul de la finele lunii februarie şi să garanteze participarea cu capital suplimentar pentru susţinerea subsidiarelor locale. Cele nouă bănci au semnat atunci o scrisoare cadru comună.
Mai mult, la finele lunii mai a avut loc la Bruxelles o altă întâlnire la care au participat reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai Comisiei Europene şi ai băncilor centrale din ţările unde îşi au sediul băncile-mamă. În cadrul acestei întâlniri s-a decis semnarea unor noi angajamente care să privească fiecare instituţie de credit în parte, şi să fie aprobate de conducerile băncilor-mamă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO