CE poate declanşa împotriva României procedura de infringement în alte şase domenii

Comisia Europeană (CE) poate declanşa împotriva României procedura de nerespectare a obligaţiilor de stat membru pentru alte şapte domenii, precum omologarea autovehiculelor şi drepturile acţionarilor în firme cotate la bursă, pentru care termenele de aplicare au fost depăşite sau urmează să expire.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului CE poate declanşa împotriva României procedura de infringement în alte şase domenii

CE poate declanşa împotriva României procedura de infringement în alte şase domenii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunea în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor pentru aceste şapte directive poate fi lansată în condiţiile în care pentru o directivă nu au fost comunicate măsurile de transpunere, la o normă comunitară termenul de transpunere a expirat, patru directive UE trebuie aplicate până la 30 iunie, iar o altă directivă trebuie preluată până cel târziu la 3 august, conform unui document oficial obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, Comisia a transmis deja autorităţilor române o scrisoare de punere în întârziere pentru necomunicarea măsurilor de transpunere a Directivei Parlamentului European şi a Consiliului UE privind omologarea autovehiculelor şi a remorcilor, precum şi a componentelor şi pieselor de schimb ale acestora. Guvernul a elaborat două proiecte de legi pentru preluarea legislaţiei comunitare, dar actele se află încă în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaţilor.

Pentru Directiva privind instituirea unei infrastructuri de informaţii spaţiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE), termenul de transpunere a expirat la 14 mai, iar proiectul de hotărâre se află la stadiul de consultare interministerială.

Conform documentului, în stadiu de consultare interministerială se află şi hotărârile de guvern prin care trebuie preluate două directive referitoare la substanţe active din domeniul farmaceutic, iar alte două acte normative privind Directivele de stabilire a cerinţelor tehnice pentru navele de navigaţie interioară şi, respectiv, privind transportul interior de mărfuri periculoase se află tot în stadiu de consultare interministerială sau de avizare internă.

În cazul acestora, termenul de transpunere este data de 30 iunie, iar Guvernul mai are la dispoziţie doar şedinţa de săptămâna viitoare pentru a lua aceste măsuri.

Până la 3 august, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie de asemenea să transpună Directiva privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul societăţilor comerciale cotate la bursă. Proiectul de regulament în acest domeniu se află în stadiu de elaborare.

Comisia Europeană a transmis, joi, României scrisori de notificare pentru nerespectarea legislaţiei comunitare, în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, taxei auto, facturării TVA şi impozitării unor venituri brute aplicabilă non-rezidenţilor.

Scrisoarea de notificare reprezintă prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, care poate fi urmată de emiterea unui aviz motivat, şi, în final, de judecarea cazului la Curtea de Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici