CE: Programul de Convergenţă al României nu prevede paşi concreţi pentru atingerea obiectivelor

CE consideră că Programul de Convergenţă nu conţine paşi concreţi şi nu oferă suficiente informaţii pentru aplicarea măsurilor necesare atingerii ţintelor de deficit bugetar în 2010 şi 2011, arătând că documentul nu reflectă angajamentele de reformare a sistemului de pensii şi a legii salarizării.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului CE: Programul de Convergenţă al României nu prevede paşi concreţi pentru atingerea obiectivelor

CE: Programul de Convergenţă al României nu prevede paşi concreţi pentru atingerea obiectivelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Programul de convergenţă revizuit nu reflectă angajamentele pentru reformarea parametrilor cheie ai sistemului public de pensii, cum ar fi indexarea pensiilor publice şi vârsta de pensionare, care sunt cruciale pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii pe termen lung a finanţelor publice. În final, programul nu acordă suficientă informaţie detaliată a măsurilor concrete şi a impactului bugetar, necesare pentru a atinge obiectivele de deficit bugetar stabilite pentru 2010 şi 2011", se arată în documentul care detaliază recomandările propuse de Comisie Europeană (CE) Consiliului de Miniştri de Finanţe ai UE.

Comisia notează că, în timp ce România se confruntă cu o recesiune economică severă, după ani de creştere peste potenţial a PIB-ului, politica fiscală restrictivă asumată pentru 2009-2011 este un răspuns adecvat, având în vedere nevoia de a corecta dezechilibrele şi absenţa locului de manevre fiscale.

"În 2008 politica fiscală a continuat să fie intens prociclică, în mare parte din cauza expansiunii rapide a salariilor publice şi a managementului bugetar slab (...). Având în vedere riscurile legate de scenariul macroeconomic din 2009 asupra implementării măsurilor de cheltuieli plănuite şi lipsa de informaţii despre măsuri concrete care sunt necesare pentru a realizarea consolidarea fiscală după 2009, rezultatele bugetare aşteptate ale programului sunt supuse unor riscuri de înrăutăţire", se spune în document.

CE mai arată că în program sunt prevăzute măsuri de rezolvare a deficienţelor în planificarea şi execuţia bugetară prin implementarea unui cadru fiscal pe termen mediu, stabilirea unor reguli fiscale, înfiinţarea unui consiliu fiscal şi modificarea legii salarizării.

"Cu toate acestea, programul nu specifică paşi concreţi în implementarea măsurilor asumate pentru îmbunătăţirea guvernanţei fiscale", se menţionează în document.

Guvernul a trimis la începutul lunii iunie Comisiei Europene forma actualizată a Programului de Convergenţă 2008-2011, în care a prezentat evoluţia prognozată a economiei pentru următorii ani şi a anunţat politici fiscale de austeritate, precum menţinerea creşterilor salariale la nivelul inflaţiei şi blocarea angajărilor.

Principalele proiecţii ale documentului includ pentru anul 2009 o prognoză macroeconomică care ia în calcul faptul că tendinţa de contracţie a activităţii economice, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, se va manifesta pe întreaga durată a anului, estimarea pentru acest an indicând o scădere a Produsului Intern Brut cu 4%.

Potrivit programului, după stoparea recesiunii în anul 2010, pentru care se previzionează o creştere economică aproape de zero (0,1%), în anul 2011 se aşteaptă relansarea activităţii economice şi, pe această bază, creşterea PIB cu 2,4%. Aceste ritmuri iau în considerare ipoteza că mediul economic intern şi internaţional se va îmbunătăţi, piaţa financiară se va stabiliza, iar măsurile de stimulare vor încuraja investiţiile şi consumul privat.

Pentru perioada 2010-2011, Guvernul a anunţat raţionalizarea cheltuielilor curente prin reducerea subvenţiilor, acordarea unor majorări salariale prudente la nivelul creşterii preţurilor de consum şi blocarea angajării în sectorul public.

Alte măsuri incluse în program vizează înăsprirea condiţiilor pentru acordarea pensiei anticipate şi de invaliditate, introducerea, în mod gradual, a unor categorii de contribuabili exceptaţi de la plata contribuţiei sociale la bugetul de asigurări sociale, lărgirea bazei de impozitare în sectoare precum mediul înconjurător şi cel agricol şi menţinerea angajamentului de adoptare a monedei euro în anul 2014.

Comisia Europeană (CE) a cerut miercuri României să reducă deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în anul 2011, în cadrul procedurii de deficit excesiv declanşată în luna mai, una dintre solicitări fiind reducerea cheltuielilor salariale din sectorul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici