- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE propune, în bugetul UE, introducerea unei TVA de 1% şi a unei taxe pe tranzacţii financiare
Comisia Europeană (CE) propune introducerea unei taxe pe valoare adăugată (TVA) de 1% şi a unui impozit pe tranzacţiile financiare la nivelul UE, pentru a creşte bugetul pe şapte ani al Uniunii la aproape 1.000 miliarde euro, reducând în acelaşi timp contribuţiile guvernelor, transmite Reuters.
Taxele propuse ar creşte bugetul UE cu circa 5%, la peste 970 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, şi ar scădea sumele care trebuie plătite de guvernele statelor membre la bugetul comunitar, a arătat miercuri CE.
"În aceste vremuri de austeritate fiscală în întreaga Uniune Europeană, Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă, dar realistă", a declarat comisarul european pentru Buget, Januz Lewandowski, într-un comunicat.
Marea Britanie a respins imediat argumentele Comisiei, afirmând că executivul UE subestimează "gradul în care se simte austeritatea" în capitalele europene.
"Creşterea bugetului UE, aşa cum a fost propusă astăzi de Comisie, este nerealistă (...) UE trebuie să ia aceleaşi măsuri dure pe care le adoptă guvernele naţionale în întreaga Europă pentru a reduce deficitele publice. Marea Britanie se va opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului de afaceri şi vor afecta competitivitatea Uniunii", se arată într-un comunicat transmis de cabinetul premierului britanic David Cameron.
Planul propus de CE include propuneri de a îngheţa cheltuielile agricole şi administrative ale UE la nivelurile din 2013, dar şi o creştere puternică a fondurilor alocate cercetării şi dezvoltării. Totodată, Comisia propune introducerea unor noi linii bugetare pentru proiecte transfrontaliere în domeniile energiei, transporturilor şi tehnologiei.
Surse din mediul diplomatic european se îndoiesc că taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe tranzacţii fiannciare vor fi vreodată adoptate la nivelul UE, deoarece opoziţia unei singure ţări este suficientă pentru a bloca adoptarea măsurii, care are nevoie de unanimitate.
"Este clar că există o opoziţie ideologică puternică faţă de proiect din partea mai multor ţări, inclusi Marea Britanie", a declarat un diplomat european.
Orice efort al Comisiei Europene de a introduce astfel de taxe se va întâlni cu o opoziţie dură în unele ţări. Ideea unei taxe pe tranzacţiile financiare a fost criticată anterior de Banca Centrală Europeană, guvernul britanic şi alte părţi.
"Nu susţin introducerea unei noi taxe europene. Taxarea este de competenţă naţională", a declarat într-un comunicat ministrul olandez al Finanţelor, Jan Kees de Jager.
Propunerile legislative pentru TVA-ul comunitar şi taxa pe tranzacţii vor fi înaintate în octombrie. Comisia notează că noua taxă pe valoare adăugată la nivelul UE va înlocui sistemul actual, care obligă guvernele să verse la bugetul UE o parte din veniturile din taxele pe vânzări.
TVA-ul de 1% şi taxa pe tranzacţiile financiare ar putea genera un total de 60 miliarde euro pe an pentru bugetul UE, a afirmat Lewandowski într-o conferinţă de presă.
Pentru a evita relocarea instituţiilor financiare pentru a evita plata taxei pe tranzacţii, Comisia va propune aplicarea unui impozit diferenţiat în funcţie de tipul de tranzacţie financiară, a afirmat o sursă apropiată situaţiei.
Spre exemplu, pentru instrumente tranzacţionate liber la nivel global, precum derivatele, rata de taxare ar fi de 0,01%, în timp ce în cazul tranzacţiilor cu obligaţiuni guvernamentale impozitul ar fi de 0,1%, a arătat persoana citată.
Încercarea Bruxelles-ului de a impune o taxă pe tranzacţii financiare pare greu de dus la bun sfârşit şi în contextul divergenţelor din cadrul G20. Grupul celor mai mari 20 de economii dezvoltate şi emergente ale lumii a eşuat în repetate rânduri să ajungă la un consens pe această temă.
Potrivit propunerilor CE, cheltuielile pentru agricultură vor totaliza 371,7 miliarde euro în perioada 2014-2020, alte 15,2 miliarde euro fiind disponibile pentru proiecte noi în această perioadă. Asfel, bugetul mediu anual al agriculturii ar fi de circa 55 miliarde euro.
Politica agricolă comună, aşa-numita CAP, consumă cea mai mare parte din bugetul anual de 140 miliarde euro al UE. Mai multe ţări, în frunte cu Marea Britanie, au cerut reducerea acestor cheltuieli, însă Franţa, principalul beneficiar al programului, vrea ca fondurile să rămână la acelaşi nivel sau să crească.
Alte elemente din proiectul pregătit de Comisie sunt creşterea cu 60% a finanţării pentru cercetare şi dezvoltare, precum şi alocarea a 16 miliarde euro pe şapte ani pentru "promovarea democraţioei şi creşterii" în regiunile de la graniţele UE, precum Africa de Nord şi Balcanii de Vest.
Cheltuielile administrative ale instituţiilor UE ar urma să fie îngheţate la 5,7% din bugetul total, iar Comisia va efectua o evaluare a remuneraţiei şi a condiţiilor de lucru ale oficialilor europeni.
Bugetul propus de CE trebuie aprobat în unanimitate de guvernele UE, iar cheltuielile prioritare trebuie avizate de Parlamentul European, proces care va dura cel puţin 18 luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului