- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE propune revizuirea impozitării combustibililor pentru favorizarea energiei regenerabile
Comisia Europeană (CE) a propus, miercuri, revizuirea normelor de impozitare a combustibililor în UE, pentru a promova eficienţa şi consumul de energie ecologică, evitând denaturarea concurenţei pe piaţa unică.
În prezent, sistemele de taxare a energiei variază amplu de la un stat la altul şi conduc des la stimularea celor mai mari poluatori.
Noile norme au rolul să elimine dezechilibrele actuale pentru a ţine cont atât de emisiile de CO2 ale acestora, cât şi de conţinutul lor energetic, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
CE propune un impozit pentru combustibili format dintr-o taxă de 20 de euro pe tona de dioxid de carbon şi un impozit minim pentru carburanţi şi combustibili destinaţi încălzirii.
Proiectul prevede ca taxele pe cărbune, cea mai poluantă formă de energie folosită în Europa, să urce de cinci ori, la 0,15 euro pe gigajoule de energie, însă aceasta ar putea fi efectuată treptat.
Propunerea va ajuta statele membre să își redefinească structura generală de impozitare într-un mod care să contribuie la creştere şi la ocuparea forţei de muncă, prin deplasarea sarcinii fiscale de la salarii către consum.
Directiva revizuită va intra în vigoare în 2013.
Datorită perioadelor de tranziţie lungi, până în 2023, prevăzute pentru alinierea completă a impozitării conţinutului energetic, industria va dispune de timp suficient pentru a se adapta la noua structură de impozitare.
"Modernizarea sistemului de impozitare a energiei se face la momentul potrivit. Statele membre își elaborează în prezent strategiile de ieşire din criză şi de îndeplinire a obiectivelor fixate de programul Europa 2020 şi cer să se ia măsuri care să ducă la reducerea dependenţei de combustibilii fosili", a declarat Algirdas Semeta, comisarul pentru Impozitare și Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă.
Impozitarea produselor energetice este armonizată la nivelul UE într-o anumită măsură. Directiva privind impozitarea energiei stabileşte în prezent rate minime de impozitare a produselor energetice utilizate drept carburant şi combustibil pentru încălzire, precum şi a energiei electrice.
Totuşi, respectiva directivă este depăşită şi îi lipseşte coerenţa.
O impozitare bazată pe volumul de produse energetice consumat nu contribuie la atingerea obiectivelor energetice și de combatere a schimbărilor climatice ale UE.
De asemenea, aceasta nu reuşeşte să stabilească stimulente economice pentru a încuraja creşterea şi crearea de locuri de muncă.
Propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliu şi se estimează că va intra în vigoare în 2013, urmând să fie aplicată treptat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO