CE reclamă România şi Bulgaria la Curtea de Justiţie din cauza lipsei transparenţei pe piaţa gazelor
Comisia Europeană (CE) a reclamat România şi Bulgaria la Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea normelor UE privind piaţa gazelor naturale, argumentând că cele două state nu pun la dispoziţie informaţii privind capacitatea maximă a reţelei, blocând astfel accesul unor operatori.
CE reclamă România şi Bulgaria la Curtea de Justiţie din cauza lipsei transparenţei pe piaţa gazelor (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax foto)
Bulgaria şi România nu s-au aliniat încă pe deplin la normele UE privind piaţa gazelor naturale, arată CE într-un comunicat.
Comerţul transfrontalier este posibil numai dacă toţi participanţii la piaţă au acces egal la reţelele pentru transportul gazelor naturale în scopul aprovizionării clienţilor, iar pentru a garanta accesul egal al terţilor este important să se pună la dispoziţie pe piaţă capacitatea maximă a reţelei, se arată în comunicat. Totodată, la fel de importantă este furnizarea tuturor participanţilor la piaţă informaţii fiabile şi transparente cu privire la capacitatea reţelei.
"În practică, din cauza nerespectării de către Bulgaria şi România a normelor UE aplicabile pieţei gazelor naturale, clienţii respectivelor state membre sunt privaţi de posibilitatea de a obţine oferte de la alte state membre, întrucât pieţele nu sunt suficient de integrate. Concret, Comisia consideră că în Bulgaria şi în România capacitatea întreruptibilă de flux inversat (cunoscută şi sub denumirea de «backhaul») nu este pusă la dispoziţie la toate punctele de interconectare. Includerea capacităţii de flux inversat este esenţială pentru utilizarea reţelei la capacitatea sa maximă. Mai mult, capacitatea întreruptibilă şi serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piaţă a noilor operatori", se precizează în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
În plus, în România operatorul sistemului de transport (OST) nu respectă integral cerinţele UE în materie de transparenţă, iar în absenţa informaţiilor referitoare la capacitatea disponibilă este imposibil ca piaţa gazelor naturale să devină cu adevărat competitivă şi ca noii operatori să aibă acces la pieţe, arată Comisia.
Instituţia arată că o piaţă internă eficientă şi funcţională a gazelor naturale va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege între diferitele societăţi şi va contribui la asigurarea caracterului accesibil al energiei. Pentru a permite această alegere, legislaţia UE urmăreşte facilitarea comerţului transfrontalier cu gaze naturale şi creşterea capacităţii pieţelor gazelor.
CE susţine că România şi Bulgaria nu şi-au respectat obligaţiilor asumate prin Regulamentul 715/2009 privind gazele naturale.
Oficialii de la Bruxelles au transmis celor două state, în iunie 2009, o scrisoare de punere în întârziere privind neîndeplinirea obligaţiilor, urmată de avize motivate, în iunie 2010. De atunci Bulgaria şi România au înregistrat progrese în privinţa eliminării deficienţelor, mai arată Comisia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO