CE: România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate pentru împrumutul de la UE

România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate în acordul de împrumut de la Uniunea Europeană (UE), dacă sunt luate în calcul şi măsurile suplimentare anunţate de autorităţile române pentru reducerea cheltuielilor, a anunţat, luni, Comisia Europeană (CE).

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului CE: România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate pentru împrumutul de la UE

CE: România a îndeplinit "în linii mari" condiţiile asumate pentru împrumutul de la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii executivului european, care s-au aflat la Bucureşti pentru evaluarea acordului de finanţare împreună cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), vor transmite la Bruxelles o evaluare pozitivă, se arată într-un comunicat al CE.

Un nou memorandum de înţelegere, incluzând noile măsuri convenite cu statul român, va fi semnat în iunie, sub condiţia unei decizii favorabile a CE şi după consultarea statelor membre.

Misiunea comună de evaluare s-a înţeles cu autorităţile române pentru reducerea deficitului bugetar pentru acest an la 6,8% din PIB (7,3% din PIB potrivit standardelor europene ESA95). Iniţial, acordul de împrumut viza un deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010 (6,4% potrivit ESA95).

Un astfel de efort de consolidare este necesar pentru a stabiliza finanţele statului, creând condiţiile unei recuperări economice sustenabile.

"Luând în calcul măsurile adiţionale de reducere a cheltuielilor anunţate de autorităţile române, condiţiile asumate prin împrumutl de la UE au fost în linii mari îndeplinite", a concluzionat misiunea CE, condusă de şeful Directoratului General pentru Afaceri Economice şi Monetare, Matthias Mors.

România a fost afectată grav de criza economică mondială, care a cauzat declinul veniturilor bugetare, în timp ce cheltuielile sociale au crescut. Chiar dacă speranţele unei recuperări rapide au fost reduse de o iarnă severă şi cererea internă scăzută, România ar trebui să iasă din recesiune pe parcursul anului 2010, se arată în comunicat.

În plus, de la activarea împrumutului de la UE, în mai 2009, leul s-a stabilizat, inflaţia este ţinută sub control, iar dobânzile au scăzut creând condiţiile recuperării sectorului privat. Persistă, totuşi, incertitudini legate de mediul extern.

În aceste condiţii, România trebuie să-şi intensifice eforturile de consolidare bugetară şi reformă economică.

Autorităţile române şi misiunea de evaluare au convenit că rezultatele fiscale din primul trimestru al anului au fost slabe, atât din puncte de vedere al veniturilor cât şi al cheltuielilor. Fără măsurile suplimentare de reducere a cheltuielilor, ţinta de deficit pentru 2010 ar fi depăşită substanţial.

În situaţia în care diminuarea cheltuielilor nu se dovedeşte suficientă pentru a respecta ţinta de deficit convenită, autorităţile române s-au angajat să implementeze măsuri de creştere a veniturilor, se arată în comunicat.

România a îndeplinit, în termeni generali, restul condiţiilor asociate împrumutului de la UE, consideră experţii CE.

Guvernul a înregistrat progrese în domeniul legislaţiei fiscale, în condiţiile în care legea responsabilităţii fiscale a fost adoptată de Parlament, au fost desemnaţi membrii Consiliului Fiscal şi se pregăteşte un plan bugetar multianual.

Adoptarea de către Parlament a reformei legii pensiilor şi a celei de-a doua etape a reformei salarizării din sectorul public reprezintă o prioritate clară în acest moment, notează CE.

Progrese au fost consemnate şi în domeniile reglementării fiscale şi supravegherii. În plus, a fost semnat un acord cu Banca Mondială pentru o evaluare a administraţiei publice, esenţială pentru o îmbunătăţire mai rapidă a absorbţiei de fonduri structurale europene.

Printre cele mai importante măsuri convenite zilele trecute de autorităţile de la Bucureşti cu instituţiile internaţionale se numără reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

O misiune a FMI, CE şi BM s-a aflat în România în ultimele aproape două săptămâni pentru a nouă evaluare a îndeplinirii condiţiilor asumate prin acordul stand-by.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Autorităţile române au atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici