CE: România scapă de activarea clauzei de salvgardare pe agricultură

CE a decis să nu activeze clauza de salvgardare pe agricultură pentru România ca urmare a progresului înregistrat în privinţa "controalelor în materie de cheltuieli agricole", potrivit unui comunicat postat, marţi, pe site-ul CE, care precizează că decizia nu presupune că totul funcţionează perfect.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului CE: România scapă de activarea clauzei de salvgardare pe agricultură

CE: România scapă de activarea clauzei de salvgardare pe agricultură

Comisia a luat această decizie ca urmare a progresului rapid înregistrat de autorităţile române în procesul de punere în aplicare a controalelor necesare în materie de cheltuieli agricole, se arată în comunicatul citat.

În luna noiembrie, Comisia a solicitat României să procedeze la perfecţionarea modulului destinat să asigure efectuarea corectă a plăţilor, pentru evitarea unei reduceri provizorii de 25 la sută a subvenţiilor agricole din partea Uniunii Europene.

"Un nou raport întocmit de expertul independent (Deloitte) concluzionează că acest modul informatic nu mai prezintă deficienţe majore care să necesite remediere. În consecinţă, declanşarea mecanismului de salvgardare nu se mai justifică. Decizia de a renunţa la mecanismul de salvgardare nu presupune faptul că totul funcţionează perfect. Ca şi în cadrul oricărui sistem nou, anumite probleme pot apărea numai atunci când începe efectuarea plăţilor", precizează comunicatul citat.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat că obiectivul României este ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) să poată începe cât mai repede plăţile pentru suprafeţele agricole, după finalizarea tuturor etapelor necesare obţinerii subvenţiilor la hectar din fonduri UE.

"Raportul a confirmat că au fost corectate deficienţele majore şi am arătat că nu e cazul să se ia măsuri împotriva noastră (...). Trebuie finalizată activitatea de control în teren ca să putem da drumul la plăţi", a afirmat Cioloş, marţi, pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că mai sunt lucruri de rezolvat pentru ca softul să funcţioneze cât mai bine, astfel încât să asigure plăţi corecte, însă presiunea va fi mai mică pentru autorităţi, având în vedere că România nu mai este ameninţată cu penalizări.

"Sunt lucruri de făcut în sistemul informatic, dar sunt problemele noastre, nu mai trebuie să ne spună Comisia ce trebuie să facem"' a mai spus Cioloş.

Ministrul Agriculturii a precizat la începutul lunii decembrie că primele plăţi la hectar, din fonduri structurale, ar putea fi acordate fermierilor începând cu lunile ianuarie-februarie 2008 şi vor dura aproximativ trei luni, după finalizarea activităţii de control în teren a parcelelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici