Ce s-a întâmplat în anul 2024 cu dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă? BNR a redus de două ori rata-cheie în 2024, până la 6,5%. ROBOR şI IRCC au scăzut sub 6%

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Ce s-a întâmplat în anul 2024 cu dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă? BNR a redus de două ori rata-cheie în 2024, până la 6,5%. ROBOR şI IRCC au scăzut sub 6%

BNR a dat în vara anului 2024 star­tul relaxării monetare, aş­tep­tată de toată lumea, re­du­când de două ori dobânda-cheie, până la 6,5%, de la 7% în 2023. Şi dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut, ROBOR şi IRCC fiind sub 6%. Infla­ţia anuală a fost în noiembrie 2024 de 5,1%, sub nivelul din 2023, dar şi sub dobânda-cheie.

Scăderea inflaţiei a convins boardul băncii centrale să reducă în luna iulie 2024 dobânda-cheie la 6,75%, de la nivelul de 7% unde a staţionat timp de un an şi jumătate. Ulterior, în luna august Banca Naţională a României (BNR) a mai operat o ajustare a ratei-cheie, până la 6,5%, nivel menţinut apoi până la finalul anului.

Semnalele transmise dinspre banca centrală indică posibilitatea reluării procesului de reducere a dobânzii-cheie în perspectivă, imediat ce inflaţia se duce în jos într-o manieră susţinută, sustenabilă.

Şi dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut. Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a coborât până la 5,91%. Iar în T4/2024 indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), folosit la creditele de după mai 2019, a fost de 5,99%.

În 2024, inflaţia a coborât treptat, rata anuală ajungând în noiembrie la 5,1%, sub nivelul din 2023 de circa 7%, dar şi sub dobânda-cheie.

Privind situaţia politicii monetare re­trospectiv, ne amintim că în anul 2023 BNR a realizat o majorare a dobânzii-cheie, până la 7%, după cele opt creşteri operate în 2022.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici