Ce s-ar întâmpla dacă Germania ar ieşi din zona euro? UBS spune că ar fi un dezastru pentru economia mondială

Ieşirea din zona euro ar costa Germania 20-25% din PIB în primul an, sau până la 8.000 de euro pentru fiecare cetăţean german, şi ar reprezenta un dezastru pentru economia mondială, potrivit unei analize a grupului elveţian UBS.

Urmărește
1557 afișări
Imaginea articolului Ce s-ar întâmpla dacă Germania ar ieşi din zona euro? UBS spune că ar fi un dezastru pentru economia mondială

Euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Eurostat, Germania a avut anul trecut un PIB de 2.500 de miliarde de euro.

"Dacă o ţară puternică precum Germania ar ieşi din zona euro, consecinţele ar include falimente, recapitalizarea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional. Dacă Germania ar părăsi zona euro, costul ar fi de circa 6.000-8.000 de euro pentru fiecare cetăţean, adulţi şi copii, în primul an, iar ulterior de 3.500-4.500 de euro pe an. Pentru primul an costul este echivalent cu 20-25% din PIB", a afirmat, într-o notă de cercetare, economistul UBS Stephane Deo, potrivit CNBC.

Costul ieşirii unei ţări mai mici din uniunea monetară ar fi mult mai redus, afirmă analistul UBS, însă tot ar conduce la probleme majore pentru economia mondială şi industria bancară globală.

"În actuala structură şi cu actualii membrii, euro nu funcţionează. Fie va fi schimbată structura, fie membrii", a adăugat economistul.

În consecinţă, Deo se aşteaptă ca Europa să se îndrepte greoi spre o uniune fiscală.

"Ţările nu pot fi excluse din zona euro, dar pot decide să renunţe. Totuşi, discuţiile la nivel public privind o dezmembrare subestimează considerabil consecinţele unei astfel de decizii", a spus el.

Consecinţele economice ar fi majore, dar cele politice ar fi şi mai mari.

"Costurile economice ar fi, în multe privinţe, ultima grijă pe care ar trebui să o aibă investitorii. Fragmentarea zonei euro ar genera şi costuri politice. Influenţa internaţională a Europei ar înceta. De asemenea, merită menţionat că aproape nicio uniune monetară din perioada modernă nu s-a desfiinţat fără o formă de conducere militară sau autoritară, ori chiar război civil", a afirmat analistul.

Implicarea Germaniei, alături de ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, în programele de salvare a unor state membre confruntate cu probleme financiare grave a redus puternic susţinerea populaţiei germane pentru moneda europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici