#TrebuieSaRepornimBusinessul  Ce se va întâmpla cu industria României pe termen scurt? Iată ce spun analiştii

  • Industria locală va continua să scadă pe termen scurt
  • Din vară, am putea asista însă la o revenire
Urmărește
1891 afișări
Imaginea articolului Ce se va întâmpla cu industria României pe termen scurt? Iată ce spun analiştii

Ce se va întâmpla cu industria României pe termen scurt? Iată ce spun analiştii

Industria va continua să scadă pe termen scurt, pe fondul pandemiei, dar ar putea intra într-un un proces de redinamizare în vară, într-o evoluţie determinată de măsurile fiscal-bugetare de susţinere a economiei precum şi de nivelurile costurilor de finanţare, apreciază analiştii Băncii Transilvania.
 
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la dinamica producţiei industriale în februarie şi primele două luni ale anului curent. Statisticile indică evoluţia sub potenţial pentru a noua lună la rând în februarie, confirmându-se finalul ciclului economic post-criză în ramura secundară a economiei înainte de incidenţa şocului pandemiei.
 
Conform datelor INS producţia industrială a crescut pentru a doua lună consecutiv în februarie, cu un ritm lunar de 0,7%. Se evidenţiază majorarea producţiei în ramura extractivă cu 4,4% lună/lună. De asemenea, ramura prelucrătoare a crescut pentru a doua lună la rând, cu o dinamică lunară de 0,1%.
 
Pe de altă parte, componenta energie & utilităţi a scăzut cu un ritm lunar de 3,8% în februarie.
 
În dinamică an/an producţia industrială s-a ajustat pentru a noua lună consecutiv în februarie, cu un ritm în intensificare la 3,2%.
 
Se evidenţiază declinul componentei prelucrătoare pentru a 10-a lună la rând, cu o dinamică în intensificare la 2,5% an/an.
 
De asemenea, componentele extractivă şi energie şi utilităţi s-au diminuat cu ritmuri anuale de 1,2%, respectiv 8,2%.
 
Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se observă declinul producţiei de bunuri de capital pentru a 9-a lună consecutiv în februarie, cu 5,6% an/an, evoluţie care confirmă finalul ciclului investiţional din industrie înainte de incidenţa pandemiei.
 
De asemenea, industria bunurilor de uz curent a scăzut pentru a doua lună la rând în februarie, cu 4,3% an/an.
 
Pe de altă parte, producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut pentru a patra lună consecutiv în februarie, cu un ritm în accelerare la 7,5% (cea mai bună evoluţie din iulie 2018).
 
De asemenea, producţia de bunuri intermediare a urcat cu 1% an/an în februarie.
 
În primele două luni din 2020 producţia industrială a scăzut cu 2,6% an/an.
 
Componentele extractivă, prelucrătoare şi energie & utilităţi s-au diminuat cu ritmuri anuale de 1,7%, 1,9%, respectiv 6,8%.
 
Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidenţiază declinul producţiei de bunuri de capital cu 4,8% an/an.
 
De asemenea, producţia de bunuri de uz curent s-a diminuat cu 3,3% an/an.
 
Pe de altă parte, producţia de bunuri intermediare şi producţia de bunuri de folosinţă îndelungată au urcat cu 1,5% an/an, respectiv 4% an/an în primele două luni din 2020.
 
Din perspectiva evoluţiei producţiei în perioada ianuarie-februarie cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare au fost: alte activităţi industriale (9,4% an/an), farmaceutică (9,6% an/an), chimică (10,9% an/an), alte mijloace de transport (13,1% an/an) şi echipamente electrice (13,4% an/an).
 
Conform estimărilor econometrice elaborate producţia industrială a evoluat la un ritm sub potenţial pentru a noua lună consecutiv în februarie. Totodată, ritmul anual al componentei structurale a industriei s-a deteriorat spre minimul din anii 1990. Evoluţiile au fost determinate de ajustările din industria europeană (în contextul tensiunilor comerciale internaţionale) şi de deteriorarea competitivităţii internaţionale a economiei interne (pe fondul implementării unui mix pro-ciclic şi nesustenabil de politici economice).
 
Considerăm că industria va continua să scadă pe termen scurt, pe fondul resimţirii şocului pandemiei.
 
Pe de altă parte, industria ar putea iniţia un proces de redinamizare în vara acestui an, într-o evoluţie determinată de persistenţa costurilor reale de finanţare la niveluri scăzute pe termen mediu, măsurile fiscal-bugetare de susţinere a economiei după incidenţa pandemiei (implementate la nivel mondial, în sfera europeană şi pe plan intern), precum şi oportunităţile de dezvoltare pe termen mediu în România, notează Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici