CE: Sistemul taxelor în România, unul dintre cele mai împovărătoare din lume

CE a atras atenţia în documentul care analizează în detaliu implementarea Strategiei de la Lisabona în fiecare ţară, în 2008, că în România este unul dintre cele mai "împovărătoare sisteme de taxe din lume", companiile plătind anual 113 taxe la stat.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului CE: Sistemul taxelor în România, unul dintre cele mai împovărătoare din lume

CE: Sistemul taxelor în România, unul dintre cele mai împovărătoare din lume

Potrivit raportului de evaluare în detaliu pentru fiecare ţară a stadiului Implementării Reformelor Structurale din cadrul Strategiei de la Lisabona în contextul Planului European de Recuperare Economică, în anul 2008, prezentat miercuri de CE, printre recomandările Consiliului pentru România în domeniul politicilor microeconomice figurează "adoptarea de măsuri pentru reducerea substanţială a reglementării excesive (red-tape), în scopul eliminării unei importante surse de corupţie, şi îmbunătăţirii mediului de afaceri".

Documentul, a cărui evaluare este aferentă anului 2008, precizează că "în pofida mai multor anunţuri politice la nivel înalt şi a adoptării unei Strategii pentru o legiferare mai bună, eliminarea efectivă şi simplificarea procedurilor şi autorizaţiilor a fost amânată".

"România continuă să aibă unul dintre sistemele administrative de taxe cele mai împovărătoare din lume, companiile plătind 113 taxe pe an", avertizează CE.

"Şi, deşi angajamentul României de a reduce cu 25 % taxele administrative până în anul 2012 este binevenit, în cazul în care vor fi adoptate acţiuni precise acest scop va putea fi atins mult mai repede", adaugă documentul.

La acelaşi capitol, "Politici microeconomice", documentul atrage de asemenea atenţia că implementarea Strategiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare , aferentă perioadei 2007-2013 este în curs dar există în continuare provocări majore. În acest sens, CE atrage atenţia că obiectivele creşterii procentului alocat cercetării la 1 % din PIB până în 2010 ar trebui urmărit în paralel cu o reformă a sistemului de cercetare şi cu măsuri care să contracareze factorii care constituie un obstacol pentru obţinerea de inovaţii.

"România ar trebui să creeze un sistem de monitorizare cuprinzător, bazat pe standarde internaţionale, pentru a măsura rezultatele în acest domeniu şi a face ajustările necesare", precizează documentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici