Ce spun laureaţii premiului Nobel pentru economie despre supravieţuirea euro şi revenirea economiei mondiale

Laureaţii premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent şi Christopher Sims, nu au o soluţie pentru criza datoriilor de stat din Europa, însă recomandă guvernelor din zona euro să se îndrepte către o uniune fiscală dacă vor ca moneda unică să supravieţuiască.

Urmărește
2102 afișări
Imaginea articolului Ce spun laureaţii premiului Nobel pentru economie despre supravieţuirea euro şi revenirea economiei mondiale

Thomas Sargent şi Christopher Sims (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru supravieţuirea euro, zona euro trebuie să găsească o modalitate de împărtăşire a poverilor fiscale", a declarat Sims la o conferinţă susţinută la Universitatea Princeton.

Sims, profesor de economie la Universitatea Princeton, a adăugat că Banca Centrală Europeană are nevoie de o autoritate fiscală centrală în zona euro.

Sargent a avertizat, la rândul său, că nu a găsit o soluţie simplă la criza economică mondială.

"Încercăm să experimentăm în modelele noastre pentru a nu distruge lumea", a arătat el.

Sims a afirmat că revenirea economiei mondiale "necesită, din păcate, mult lucru mărunt, care presupune analiza datelor", adăugând însă că metodele pe care le-au folosit cei doi economişti sunt "esenţiale" pentru găsirea soluţiei de ieşire din criză.

Cei doi laureaţi ai premiului Nobel au arătat că nu există "un glonţ de argint" pentru rezolvarea problemelor economice ale SUA. Sargent a criticat însă modul în care sunt dezbătute problemele fiscale ale ţării.

El a arătat că nu se pune problema sustenabilităţii perspectivei fiscale a SUA, ci a promisiunilor care vor fi onorate, sau nu, de politicieni.

Unele promisiuni ale guvernului american, în principal cele privind taxele sau pensiile din sistemul public şi programele de sănătate destinate pensionarilor, nu vor fi onorate, anticipează Sargent.

"Nu este clar care dintre aceste promisiuni incredibile va fi încălcată mai întâi", a spus el.

Autorităţile de la Washington încearcă să găsească o soluţie de reducere a deficitului bugetar al SUA, care a fost de 8,6% din PIB, respectiv 1.300 miliarde de dolari în anul fiscal 2010-2011. Dezbaterile dintre cele două partide dominante au devenit foarte dure în acest an, politicienii oscliând între reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor.

Cei doi economişti americani au câştigat luni premiul Nobel pentru progresele reuşite în cercetarea efectelor măsurilor de politică economică asupra economiei reale. Rezultatele lor sunt folosite de guverne pentru anticiparea eficacităţii măsurilor pregătite.

Sargent şi Sims, în vârstă de 68 de ani, au cercetat separat, în anii '70, relaţia cauză-efect în macroeconomia modernă, inclusiv legătura complexă dintre politica fiscală şi politica monetară, pe de o parte, şi aşteptările populaţiei şi mediului de afaceri, pe de altă parte.

"Panica şi crizele, ceea ce se întâmplă acum în Europa cu moneda euro, se rezumă la aşteptări privind ce urmează să facă ceilalţi", comentează Sargent, profesor la New York University.

Spre exemplu, efectuarea de cheltuieli publice pentru a sprijini o economie cu probleme este mai puţin eficace atunci când lumea vede limitele resurselor financiare ale statului şi se aşteaptă la încheierea programului de stimulare.

Modelele economice ale celor doi pătrund şi modul în care aşteptările influenţează politicile economice şi efectele lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici