- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.02.2013, 16:22)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce spune Mugur Isărescu despre cursul leu/euro
Cursul de schimb se situează într-o zonă care nu ridică probleme, banca centrală încercând în permanenţă să atenueze deviaţia cursului de la valoarea corectă şi să îl păstreze în echilibru, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Urmărește
1637 afișări
Ce spune Mugur Isărescu despre cursul leu/euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Întrebat în ce măsură volatilitatea fluxurilor de capital, intrările/ieşirile masive, poate să influenţeze cursul de schimb şi să îl îndepărteze de "fair value" (valoare corectă a cursului), Isărescu a apreciat că într-o piaţă care nu este foarte adâncă, precum piaţa românească cu tranzacţii şi volume ceva mai mici, pot apărea abateri semnificative faţă de fair value.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care Banca Naţională, încă de la adoptarea politicii de ţintire a inflaţiei, nu a acceptat ideea că ţintirea inflaţiei înseamnă neapărat free floating (flotare liberă). Din acest motiv facem managed floating, cu alte cuvinte încercăm să atenuăm deviaţia de la fair value a cursului de schimb, să îl păstrăm într-o zonă de echilibru şi credem că am reuşit în bună măsură", a spus Isărescu după conferinţa de presă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
El a explicat că valoarea corectă a cursului este determinată şi de piaţă.
"Piaţa în mod tradiţional are această caracteristică să facă over shooting sau under shooting, toată lumea recunoaşte acest lucru. Dar în ultimă instanţă, dincolo de aceste variaţii de curs, piaţa conturează un nivel de relativ echilibru", a afirmat Isărescu.
El a concluzionat că la momentul actual cursul se situează într-o zonă care nu ne ridică probleme.
Leul s-a apreciat semnificativ de la începutul anului, pe fondul interesului jucătorilor străini pentru titlurile de stat în lei. În 17 ianuarie, cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro, reprezentând o apreciere de 1,8% de la începutul anului.
Ulterior, cotaţiile au început să urce treptat, iar în sesiunea de joi BNR a publicat un curs de referinţă de 4,4106 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultima lună.
Unii dealerii anticipau că BNR va interveni indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, având în vedere că moneda naţională s-a depreciat cu 0,55% faţă de închiderea de miercuri şi că banca centrală nu a lăsat o depreciere de peste 0,5% în zilele în care nu se întâmplau evenimente deosebite. Banca centrală nu a şi-a făcut însă simţită prezenţa.
"Volumele sunt mici, iar ordinele de cumpărare plasate de jucători străini au ridicat cursul. Creşterea cursului este oarecum ciudată, având în vedere interesul din ultima perioadă al jucătorilor pentru obligaţiunile vândute de România şi pentru că astăzi este programată o nouă licitaţie a Ministerului Finanţelor. Cred că este doar un episod accidental, pentru că volumele de tranzacţionare sunt reduse", a afirmat un dealer.
Citește pe alephnews.ro: „Capace cu suflet” de Crăciun: Cum transformă Anca Tătaru deșeurile în speranță
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Asociația Caiac Smile împarte bucurie persoanelor cu dizabilități. Ionuț Stancovici: „Avem foarte multe proiecte prin care să-i ajutăm pe cei care au nevoie”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 14:23
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit