Ce sunt certificatele de emisii de carbon. De ce i s-a suspendat României dreptul de tranzacţionare

României i s-a suspendat la sfârşitul săptămânii trecute dreptul de tranzacţionare a emisiilor de CO2, decizie prin care deocamdată România pierde şansa de a câştiga de pe pieţele externe circa 1,2 miliarde de euro.

Urmărește
622 afișări
Imaginea articolului Ce sunt certificatele de emisii de carbon. De ce i s-a suspendat României dreptul de tranzacţionare

Ce sunt certificatele de emisii de carbon si de ce i s-a suspendat Romaniei dreptul de tranzactionare (Imagine: Ziarul Financiar)

România ca ţara a primit pentru perioada 2008-2012 1,28 miliarde de drepturi de emisii în baza protocolului de la Kyoto, din care poate valorifica liber pe piaţă 300 de milioane pentru că are o economie şi companii care poluează acum mai puţin faţă de anul 1990, data de referinţă agreată de ţările care au semnat protocolul de la Kyoto.

Ţările ca România, care au avantajul unui surplus de drepturi de emisii, adica poluează mai puţin, pot ieşi la vânzare cu aceste instrumente către ţările care se confruntă cu un deficit.

Pentru ca Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, organismul din subordinea Ministerului Mediu nu a reuşit să inventarieze corect emisiile de carbon din România, Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyto a decis suspendarea tranzacţionării, interdicţie care ar putea dura 6 luni.

Nagy Iosif, seful Agentiei şi-a dat demisia.

România poate emite în perioada 2008 - 2012 circa 1,28 mld. tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat în vigoare în 2005, deşi a fost semnat în 1997, şi prevede reducerea gazelor cu efect de seră cu 5,2% comparativ cu anul de referinţă 1990. Protocolul a fost semnat de 184 de ţări, printre care nu se numără şi SUA, fiecărei ţări fiindu-i alocat un anumit număr de tone de CO2 pe care le poate emite.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici