- Home
- Economic
- (29.08.2019, 11:28)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce tipuri de produse electro-IT au fost preferate de români în prima parte a anului. Efectul RABLA asupra comerţului
Vânzările de electrocasnice mari şi mici, stimulate de programul Rabla, şi cele de produse electronice, mai ales televizoare, au fost singurele sectoare care au avut creşteri valorice în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care, per total, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 2%, la 1,43 miliarde euro, arată datele companiei GfK.
Urmărește
543 afișări
Vânzările de electrocasnice mari şi mici, stimulate de programul Rabla, şi cele de produse electronice, mai ales televizoare, au fost singurele sectoare care au avut creşteri valorice în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care, per total, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 2%, la 1,43 miliarde euro, arată datele companiei GfK.
Vânzările de electrocasnice mari s-au majorat cu 14%, la 283 milioane de euro, cele de electrocasnice mici cu12%, la 105 milioane de euro, iar electronicele au avansat cu aproape 6%, la 214 milioane euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În acelaţi timp, produsele IT au totalizat vânzări de 187 milioane euro, în scădere cu 10%, iar cel mai important sector din această piaţă, telecomul, este în continuare afectat de scăderile din zona telefoanelor mobile clasice (cu butoane). Vânzările acestui sector au marcat o uşoară scădere de 0,5%, până la un nivel de 623 milioane euro.
Sectoarele afectate masiv de scăderi rămân în continuare cel foto, cu un minus de peste 9% în primul semestru, până la 10 milioane de euro, şi cel al echipamentelor de birou (imprimante), cu o reducere a vânzărilor de peste 7%, până la 15 milioane de euro.
Pe segmentul telecom, cea mai bună performanţă aparţine fabletelor (smarphone-uri cu ecrane mari), cu o creştere de aproape 115% faţă de primul semestru din 2018 şi o valoare de 498 milioane de euro.
Segmentul telefoanelor mobile tradiţionale şi smart cu ecrane mai mici de 5,6 inch a scăzut cu peste 75%, până la 92 de milioane de euro.
O categorie în creştere este core wearables, cu 18 milioane euro în S1 şi o rată de creştere faţă de S1 2018 de aproape 60%. O performanţă similară o au şi căştile: creştere de aproape 21%, până la 16 milioane de euro.
Electrocasnicele mari au profitat din plin de programul Rabla din iunie, vânzările marcând un avans de 14% pe primul semestru din acest an. Categoria cu cea mai mare pondere în acest sector, maşinile de spălat rufe, şi-a majorat vânzările cu aproape 18%, la 86 de milioane de euro. Pe de altă parte, uscătoarele de rufe au înregistrat cea mai mare creştere, de aproape 47%, atingând 6 milioane de euro.
Cu vânzări de 82 de milioane de euro în primul semestru, categoria de frigidere a crescut cu peste 16%, în timp ce vânzările aparatelor de gătit (aragazuri si cuptoare) au avansat cu aproape 6%, până la 44 de milioane de euro.
Toate categoriile din sectorul electrocasnicelor mari au avut creşteri în primele şase luni din 2019.
Pe zoan de produse electronice, televizoarele au avut o pondere de 88% din vânzările totale, cu un plus de 8% şi o valoare totală de 188 milioane de euro.
Cu toate acestea, cea mai mare creştere a venit de la boxe, 15% faţă de S1 2018 şi 4 milioane de euro în valoare absolută.
Camerele video continuă scăderea severă, de peste 41%, până la 2 milioane de euro, în timp ce căştile şi-au diminuat vânzările cu aproape 14%, până la o valoare de 1 milion de euro.
De asemenea, consolele de jocuri au marcat o scădere de mai bine de 14%, până la 9 milioane de euro.
Cu o creştere de aproape 4% în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2018, sistemele home cinema rămân în teritoriul pozitiv, atingând 4 milioane de euro în vânzări, ca şi boxele portabile, ce au atins vânzări de 6 milioane de euro, în creştere cu aproape 2% faţă de primele şase luni din 2018.
La electronicele mici, aparatele de călcat verticale cu aburi au marcat un ritm de creştere de 137%, la o valoare absolută a vânzărilor de aproximativ 1 milion de euro, la fel ca şi friteuzele, cu peste 91% crestere, dar două milioane de euro in valoare. Espresoarele de cafea au atins vânzări de 18 milioane de euro, reprezentând un plus de 26% faţă de primul semestru din 2018.
Şi în cazul categoriilor mature ritmurile de creştere sunt exprimate în două cifre. Aspiratoarele au avut vânzări de 30 de milioane de euro, cu peste 20% mai mult faţă de perioada similară din 2018, produsele de bărbierit au marcat un avans de 10%, până la 12 milioane de euro, aparatele de uscat şi coafat părul au avut creşteri de 16%, respectiv, 4%, atingând 3 şi 7 milioane de euro în vânzări. Fiarele de călcat au avut, de asemenea, un semestru bun, cu vânzări de 10 milioane de euro, cu 8% mai mult faţă de S1 2018.
În zona negativă avem storcătoarele de fructe, cu un declin de aproape 30%, până la 3 milioane de euro, urmate de aparatele de gătit cu -4,8% şi o valoare absolută de 13 milioane de euro.
Cele mai importante categorii din sectorul IT, computerele şi laptopurile, au avut scăderi de peste 26%, respectiv 7%, până la valori de 30 şi 102 milioane de euro.
Tabletele urmează aceeaşi tendinţă, cu o scădere de peste 16%, până la 19 milioane de euro, în timp ce vânzările de tastaturi au scăzut cu 2%, la o valoare de 5 milioane euro.
Pe creştere au fost camerele web cu un plus de aproape 8% şi 4 milioane de euro, urmate de monitoare, cu 6% creştere şi 19 milioane de euro în vânzări absolute. Prin contrast, în trimestrul al doilea din 2019, monitoarele au înregistrat scăderi faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.
Imprimantele sunt pe un trend descendent accentuat, de 7% în primul semestru din 2019 şi 15 milioane de euro în vânzări.
Camerele digitale au scăzut cu peste 9% în primul semestru, atingând o valoare de 10 milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36