CE va deschide o investigaţie vizând taxele reduse pentru companii în Irlanda, Luxemburg şi Olanda

CE pregăteşte declanşarea unei investigaţii vizând taxele pentru companii în Irlanda, Luxemburg şi Olanda, a declarat o sursă apropiată situaţiei, în contextul îngrijorării că multinaţionale precum Apple beneficiază de concesii mai ample decât permit regulile UE.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului CE va deschide o investigaţie vizând taxele reduse pentru companii în Irlanda, Luxemburg şi Olanda

CE va deschide o investigaţie vizând taxele reduse pentru companii în Irlanda, Luxemburg şi Olanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Corporaţii precum Amazon, Google şi Starbucks sunt criticate în Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiază în unele ţări, într-o perioadă marcată de austeritate a cheltuielilor bugetare, potrivit Wall Street Journal.

Investigaţia, care ar trebui să fie iniţiată miercuri, face parte dintr-o acţiune mai amplă împotriva evaziunii şi evitării taxelor, convenită de liderii europeni în urma crizei financiare cu scopul de a susţine bugetele statelor şi de a calma populaţia afectată de restrângerea cheltuilelor cu multe programe sociale.

Comisia va anunţa la o conferinţă, miercuri, o investigaţie privind taxele favorabile negociate de companii cu statele, a declarat o sursă apropiată situaţiei. Ancheta va analiza dacă ratele foarte reduse ale taxelor din Irlanda, Luxemburg şi Olanda pot fi considerate echivalente ajutorului de stat.

Dacă executivul comunitar consideră că a fost acordat ajutor de stat, ar putea cere companiilor să restituie fondurile, notează Wall Street Journal. În practică, însă, astfel de cereri nu sunt ceva obişnuit.

Comisia a anunţat în septembrie că a început să adune informaţii despre taxele favorabile obţinute de multinaţionale în Irlanda, Olanda şi Luxemburg.

În Statele Unite, o investigaţie a Senatului, derulată anul trecut, a ajuns la concluzia că Apple a plătit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari înregistrate în anii anteriori, în mare parte utilizând o breşă în codul fiscal din Irlanda.

Ancheta SUA nu a ajuns la concluzia că Apple a încălcat legea, iar guvernul irlandez a negat, anul trecut, că ajută companiile să evite taxe, afirmând că regimul fiscal din Irlanda, cu taxe reduse, este transparent şi nu transformă ţara într-un paradis fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici