CE vrea ca România şi Bulgaria să pescuiască mai puţin calcan în 2010

Comisia Europeană (CE) propune României şi Bulgariei să diminueze cu 25%, în raport cu 2009, cantitatea de calcan care va putea fi pescuit anul viitor în apele Mării Negre, la 76 de tone, şi să menţină la 12.750 de tone capturile maxime de şprot.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului CE vrea ca România şi Bulgaria să pescuiască mai puţin calcan în 2010

CE vrea ca România şi Bulgaria să pescuiască mai puţin calcan în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

Cantitatea propusă de Comisie pentru şprot nu va fi repartizată pe cote, însă cea referitoare la calcan va fi împărţită egal între Bulgaria şi România.

Propunerile sunt bazate pe recomandările făcute de două grupuri importante de cercetători piscicoli din zona Mări Negre şi pe analizele Comitetului Stiinţific, Tehnic şi Economic pentru Pescuit al Comisiei Europene.

"Managementul pescuitului din apele Mării Negre care aparţin statelor membre trebuie să fie raţional şi bazat pe principii ştiinţifice, ca în orice parte a comunităţii europene. A trebuit să propunem reducerea cantităţilor de calcan deoarece oamenii de ştiinţă ne-au avertizat, recent, de situaţia precară a populaţiei din această specie. Pe termen mediu, vrem să introducem planuri de management pentru speciile cu populaţii aflate într-o situaţie critică, aşa cum facem şi în alte regiuni", a declarat comisarul european pentru Afaceri Maritime şi de Pescuit, Joe Borg, într-un comunicat.

Prin măsurile propuse, Comisia urmăreşte refacerea populaţiilor epuizate şi asigurarea activităţii în domeniul pescuitului pe termen lung, precizează comunicatul.

Pentru refacerea populaţiei de calcan, Comisia propune interzicerea exploatării acestei specii în intervalul 15 aprilie-15 iunie, un diametru de 400 de milimetri pentru ochiurile plaselor de pescuit şi menţinerea la 45 de centimetri a lungimii minime admise pentru prinderea calcanului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici