CE vrea să înceapă o anchetă asupra comerţului online, pentru restricţii impuse consumatorilor UE

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, intenţionează să înceapă investigarea afacerilor din comerţul online, întrucât consideră că unele companii restricţionează vânzarea de produse către alte state UE decât ţara de provenienţă a respectivelor firme.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului CE vrea să înceapă o anchetă asupra comerţului online, pentru restricţii impuse consumatorilor UE

CE vrea să înceapă o anchetă asupra comerţului online, pentru restricţii impuse consumatorilor UE (Imagine: Shutterstock)

"Este timpul să eliminăm barierele în comerţul online, parte vitală a unei adevărate Pieţe Digitale Unice în Europa. Ancheta avută în vedere va ajuta Comisia să înţeleagă şi să se ocupe de rezolvarea problemelor legate de bariele din comerţul online în beneficiul cetăţenilor şi al afacerilor din Europa", a declarat joi Vestager.

Anul trecut, aproximativ jumătate dintre consumatorii din Uniunea Europeană au făcut cumpărături online, potrivit datelor CE.

Totuşi, dintre aceştia, doar 15% au cumpărat de la un vânzător aflat într-un alt stat membru UE, ceea ce arată că există încă multe bariere în comerţul transfrontalier pe internet, potrivit unui comunicat publicat joi de CE.

Comisia invocă, de exemplu, "barierele tehnice", care îi împiedică pe consumatori să acceseze anumite site-uri din cauza locului lor de rezidenţă sau a cardurilor de credit pe care le folosesc.

În aceste condiţii, comisarul pentru Concurenţă a decis să înainteze Colegiului Comisarilor europeni o propunere pentru investigarea practicilor din sectorul comerţului online.

Vestager a declarat că rezultatele preliminare ale acestei anchete vor fi publicate la jumătatea anului viitor, potrivit Bloomberg.

Dacă, în urma analizării rezultatelor acestei anchete, Comisia va identifica anumite probleme specifice în ceea ce priveşte concurenţa din comerţul online, instituţia va deschide investigaţii separate, pentru fiecare caz în care se constată o posibilă încălcare a reglementărilor UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici