- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai mare anomalie a industriei româneşti: Dacia importă tablă de caroserie de 100 milioane euro pe an pentru că cea de la ArcelorMittal Galaţi nu corespunde
ArcelorMittal Galaţi, fostul combinat Sidex cumpărat cu 70 mil. euro de miliardarul indian Lakshmi Mittal în 2001, ar avea vânzări suplimentare de 100 mil. euro pe an dacă ar putea să furnizeze tablă pentru caroseriile Dacia.
Cea mai mare anomalie a industriei româneşti: Dacia importă tablă de caroserie de 100 milioane euro pe an pentru că cea de la ArcelorMittal Galaţi nu corespunde (Imagine: Stefan Birlodeanu/ Mediafax Foto)
Însă pentru că miliardarul nu a făcut investiţiile necesare, estimate de specialişti la circa 50 mil. euro, tabla produsă de ArcelorMittal Galaţi nu corespunde pentru a fi folosită la caroseria maşinilor Dacia produse la Piteşti, la 300 km distanţă. Astfel, cade ipoteza că Sidex nu ar avea suficientă piaţă şi de aceea este nevoit să reducă producţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Pentru a putea fi folosită în producţia de caroserii, care acum se face automatizat, tabla trebuie să fie uniformă - caracteristicile metalului trebuie să fie la fel pe toată întinderea şi grosimea sa şi galvanizată - tabla trebuie acoperită cu un strat uniform de zinc care împiedică ruginirea.
Numai că indienii de la ArcelorMittal nu au investit la Galaţi cele 50 mil. euro necesare în laminorul de tablă pentru a obţine tablă galvanizată şi uniformă şi de aceea Ford şi Dacia pur şi simplu sunt nevoite să importe tablă pentru caroserie din afara României. Astfel, industria românească a ajuns într-o anomalie uriaşă - să producă la Galaţi tablă care să nu poată fi folosită pentru producţia de caroserie de automobile de la Piteşti, adică la o distanţă de 330 km.
Cantitatea de metal feros şi neferos care intră într-un automobil este cuprinsă între 750 kg şi 950 kg în funcţie de clasa din care face parte. Din această cantitate, între 600 şi 800 kg reprezintă metalul feros dintr-un automobil, de la panourile din tablă la oţelul utilizat în transmisii şi fonta din blocul motor. Cantitatea de tablă utilizată într-un automobil este cuprinsă între 450 şi 700 kg, iar din aceasta între 55 şi 60%, adică între 250 şi 420 kg din tabla unui autoturism este tablă de exterior, adică de caroserie.
Totuşi, din cantitatea totală de tablă, între 18 şi 24%, adică între 81 kg şi 170 kg este achiziţionată de Dacia de la ArcelorMittal, îndeosebi piese de tablă „ascunse“, cele utilizate în interiorul caroseriei, cum ar fi elementele din interiorul portierelor, hayonului, plafonului sau capotei motorului.
Aceasta pentru că ArcelorMittal vinde doar tablă groasă, pe când cea de caroserie trebuie să aibă anumite caracteristici care nu satisfac cerinţele de calitate ale Dacia.
Citeşte articolul integral despre importurile pe care le face Dacia pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate