Cea mai mare bancă din Canada, acuzată în SUA de o fraudă de proporţii

Autorităţile americane din domeniul financiar acuză Royal Bank of Canada (RBC), cea mai mare bancă din Canada, că a organizat o fraudă de proporţii în zona tranzacţiilor financiare, pentru a obţine câştiguri fiscale importante de la guvernul canadian.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare bancă din Canada, acuzată în SUA de o fraudă de proporţii

Cea mai mare bancă din Canada, acuzată în SUA de o fraudă de proporţii (Imagine: Shutterstock)

Comisia de reglementare a tranzacţiilor cu contracte futures, CFTC, a acţionat RBC într-o instanţă civilă şi susţine că un grup mic de angajaţi "seniori" ai băncii au organizat o schemă de "wash trading", coordonând achiziţii şi vânzări simultane ale unor instrumente financiare prin subsidiare ale grupului, fără a-şi asuma expunerea pe piaţă.

Totodată, CFTC acuză RBC că, prin subsidiarele sale, a cumpărat şi vândut simultan acţiuni la companii americane şi canadiene şi a efectuat pariuri contradictorii pe contracte futures care vizau aceleaşi acţiuni, cu scopul de a obţine credite fiscale de la guvernul canadian cu o expunere reală cât mai redusă.

Agenţia de stat nu a precizat sumele obţinute ilicit de bancă.

Autoritatea notează că frauda s-a derulat "cel puţin" în perioada 2007 - 2010 şi a presupus tranzacţii de sute de milioane de dolari.

CFTC a acuzat de asemenea RBC că a ascuns schema şi a transmis rapoarte false către instituţiile de reglementare, inclusiv CME Group, unul dintre cei mai mari operatori de platforme de tranzacţii cu derivate financiare.

Reprezentanţii RBC au calificat acuzaţiile drept absurde şi au arătat că CFTC şi operatorii bursieri au monitorizat şi analizat tranzacţiile vizate.

Purtătorul de cuvânt al RBC, Elisa Barsotti, a afirmat că instituţia nu a luat nicio măsură faţă de vreun angajat în urma acuzaţiilor aduse de autorităţi, deoarece consideră că acuzaţiile sunt nefondate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici