Cea mai mare reţea de socializare din Rusia ar putea efectua o ofertă publică iniţială la New York

VKontakte, cel mai mare site de socializare din Rusia, a intrat în discuţii preliminare cu mai multe bănci de investiţii pentru o potenţială ofertă publică iniţială la New York, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

Urmărește
244 afișări

Compania s-ar putea lista pe Wall Street la începutul anului viitor, însă nu a luat încă o decizie finală privind o ofertă sau o valoare ţintită, au adăugat persoanele citate.

VKontakte face parte dintr-un grup de companii ruseşti de internet care au rezistat, pe piaţa locală, competitorilor internaţionali de talia Google şi Facebook.

O altă astfel de companie, Yandex NV, operatorul celui mai popular motor de căutare din Rusia, a atras finanţare de 1,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică iniţială derulată luna trecută la New York, cea mai mare astfel de operaţiune din acest an din sectorul tehnologiei la nivel mondial.

"Reţelele regionale de socializare au de multe ori avantaje faţă de jucătorii globali ca Facebook, când vine vorba de limbă, marketing şi o prezenţă deja solidă pe pieţele locale. Asta le-ar putea ajuta să adune masa critică necesară pentru o ofertă publică iniţială de succes", comentează un analist de specialitate din Hamburg.

Printre acţionarii VKontakte se numără compania rusă de internet Mail.ru Group, care deţine de asemenea o participaţie la Facebook.

VKontakte avea la finele lunii trecute 58 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care 35,2 milioane în Rusia, potrivit comScore. Serviciile site-ului şi ale altor companii ruse de internet sunt populare şi în ţări precum Kazahstan şi Tadjikistan, unde o bună parte din populaţie este vorbitoare de limba rusă.

Site-ul spaniol de socializare Tuenti, deţinut de Telefonica, a anunţat luna trecută că va deschide înscrierile pentru utilizatori din afara ţării pentru a-şi consolida potenţialul de creştere. Alte site-uri similare cu profil local, din ţări ca Japonia şi China, rămân competitori puternici ai Facebook pe pieţele autohtone.

În Germania, site-ul de socializare pentru studenţi StudiVZ.net, deţinut de Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH, a avut mai multe procese cu Facebook în ultimii ani pentru drepturi de proprietate intelectuală.

Ofertele publice iniţiale derulate în acest an în Statele Unite au adus 30,5 miliarde de dolari pentru companii, faţă de 23,6 miliarde de dolari în China continentală şi 13,6 miliarde de dolari în Hong Kong, potrivit datelor Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici