- Home
- Economic
- LONDRA, (30.12.2013, 19:08)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai mare temere a investitorilor în 2014: O greşeală a Fed în reducerea susţinerii economiei
Posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să piardă controlul evenimentelor în procesul de reducere a programului prin care sprijină economia americană reprezintă cea mai mare temere a investitorilor pentru anul următor, potrivit cotidianului Financial Times.
Urmărește
186 afișări
Cea mai mare temere a investitorilor în 2014: O greşeală a Fed în reducerea susţinerii economiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fed a decis în decembrie să reducă de la 85 de miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari achiziţiile lunare de obligaţiuni prin care susţine economia americană. Programul de introducere de lichidităţi în sistemul financiar, al treilea de acest tip de la declanşarea crizei financiare în 2008, a alimentat şi creşterea puternică a burselor la nivel global.
"Pesimiştii au avut un an dificil în 2013. Prea multe au mers dezamăgitor de bine. Bursele au crescut la nivel global. Zona euro nu a intrat din nou în criză. Neliniştile de pe pieţele emergente s-au calmat. După un început mai nepotrivit, Fed a calmat temerile investitorilor privind programul de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni. Chiar dacă bursele au încheiat 2013 într-o dispoziţie optimistă, sunt destule lucruri care pot merge rău în 2014", notează publicaţia britanică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Avansul burselor este bazat pe creşterea estimată a profiturilor, nu pe cele obţinute, iar perspectivele economice rămân fragile, mai ales în unele regiuni ale Europei. Fed trebuie să evalueze bine procesul de reducere a achiziţiilor, astfel încât să nu afecteze economia SUA şi ţările emergente. În plus, pot apărea crize şi în urma unor factori neprevăzuţi.
În fruntea listei temerilor se află o eventuală pierdere a controlului evenimentelor de către Fed.
"Cel mai mare risc pentru 2014 este, în mod cert, riscul ca Fed să greşească", a declarat Didier Saint-Georges, membru în comisia pentru investiţii a companiei de administrare de active Carmignac.
Randamentele obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA au crescut în acest an, dar volatilitatea a rămas redusă.
"Ceea ce este menţinut stabil în mod artificial prezintă în multe cazuri riscul cel mai mare", a spus Saint-Georges.
Directorul fondului de investiţii în obligaţiuni Pimco, Mohamed El-Erian, se teme de complexitatea tranziţiei de la creşterea economică susţinută prin politici monetare la cea generată de sectorul privat.
"Tranziţia este complexă. Implică schimbări într-un climat cu un mix ridicat de politici experimentale", a spus el.
Cel mai grav scenariu negativ, dar şi cel mai puţin probabil, ar fi o încetinire economică dură a Chinei, arată un studiu realizat în decembrie de Bank of America Merrill Lynch.
Efectele unei "aterizări dure" în China s-ar răsfrânge rapid pe alte pieţe emergente, în timp ce declinul preţurilor la materii prime ar alimenta presiunile deflaţioniste în Europa, avertizează Stephane Deo, analist la banca UBS. Un astfel de scenariu are, însă, o probabilitate redusă.
Deşi Europa nu mai reprezintă un risc la fel de puternic, nu a ieşit cu totul de pe radarul investitorilor, notează Financial Times.
Pentru Andreas Utermann, directorul de investiţii la Allianz Global Investors, riscul principal este cel al protecţionismului, de instituire, la presiunea populaţiei, de bariere pentru schimburile comerciale şi capital.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate