- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.12.2022, 17:02)
- Tibi Oprea , Liviu Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai mare tranzacţie cu acţiuni Fondul Proprietatea din istoria Bursei de Valori Bucureşti
S-au activat marii investitori la Fondul Proprietatea, în contextul în care vineri la ora 15.00 în sistemul Bursei de Valori Bucureşti a fost înregistrată o tranzacţie mamut pe piaţa DEALS cu 175,2 milioane de acţiuni în valoare de 336 de milioane de lei, informează Ziarul Financiar.
Urmărește
2846 afișări
Cea mai mare tranzacţie cu acţiuni Fondul Proprietatea din istoria Bursei de Valori Bucureşti
Preţul la care s-a realizat tranzacţia a fost cel din piaţă, de 1,92 de lei pe unitate.
Potrivit datelor ZF agregate din platformele brokerilor, aceasta este cea mai mare tranzacţie specială cu acţiuni FP de când Fondul a fost listat la Bucureşti, adică din 2011 încoace. Pachetul reprezintă puţin peste 2,8% din numărul total de acţiuni ale Fondului.
Până la acest moment încă nu au fost raportaţi nici cumpărătorii şi nici vânzătorii, dar „suspecţii” de serviciu ar fi fondurile de pensii private Pilon II, dată fiind deţinerea semnificativă de 30% cumulat sau fondurile americane Silver Point Capital, care au 8,8% din drepturile de vot.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
O astfel de tranzacţie vine la două săptămâni după ce acţionarii FP au votat listarea Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti. Potrivit informaţiilor ZF, fondurile Pilon II şi Ministerul Finanţelor au votat ca „perla” energiei româneşti să vină doar la Bucureşti.
Fondul Proprietatea deţine 19,94% din capitalul social al Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat. Sumele de bani rezultate în urma vânzării parţiale sau integrale a pachetului de acţiuni în oferta publică secundară aşteptată la începutul anului următor, vor fi distribuite acţionarilor sub formă de dividende speciale în termen de trei luni de la încasare, ca urmare a propunerii Finanţelor aprobată de acţionari.
Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 3,5 miliarde de lei, în urcare cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul financiar trimestrial publicat la BVB.
„Cea mai mare contribuţie la profitul înregistrat în primele nouă luni ale anului 2022 au avut-o câştigul net din participaţii la valoarea justă prin profit sau pierdere în valoare de 2.565,8 milioane Lei (generat în principal de actualizarea evaluării Hidroelectrica SA) şi venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu în valoare de 934,9 milioane Lei”, notează compania în raport.
În T3/2022, Fondul a înregistrat o pierdere nerealizată de 619,5 milioane de lei, în principal ca urmare a actualizării evaluării anumitor participaţii nelistate din portofoliu în septembrie 2022.
FP are 11,7 miliarde de lei capitalizare, iar între acţionari se găsesc The Bank of New York Mellon (14,1%) şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii (10,9%). Acţiunile FP înregistrează o scădere de 4,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,8 miliarde de lei, arată datele BVB.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat primele nouă luni ale anului cu un profit net 3,5 mld. lei, cu 37% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, la venituri de 6,8 miliarde de lei, cu 47% mai mari, arată datele publicate într-un raport al Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al companiei.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:12
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
-
astăzi, 11:00