În debutul discursului rostit la conferinţa „Minerit modern în România”, Baltazar a afirmat că, în România, problema creditării companiilor ţine de solvabilitatea cererii.
„Nu putem face acte de caritate”, a spus el.
În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, consultantul financiar a acuzat de „servilism intelectual” autorităţile care blochează proiectul.
„Când aud de Roşia Montană, barajul şi conţinutul imund de interpretări false e fascinant. Mă intrigă servilismul intelectual al unor autorităţi care se tem de ecologişti. E bine să te ocupi de soarta păpădiilor sălbatice, să trăiască melcii, să împletim coşuri de răchită. Acest proiect Roşia Montană va încuraja turismul şi va aduce investiţii în România pe orizontală. De asemenea, va curăţa zona”, a subliniat Baltazar.
Totodată, acesta a vorbit despre profitabilitatea proiectului, în condiţiile creşterii cotaţiilor aurului la nivel internaţional, context în care a făcut declaraţia privind aurul ca „refugiu principal” şi faptul că „este o nebunie să stai pe munţi de aur”.
Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care se vorbeşte încă din anii ’90, a generat numeroase controverse în România, cele mai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.