CEC şi Alpha vor forma un consorţiu cu banca japoneză Nomura pentru oferta de la Petrom

CEC Bank şi Alpha vor forma un consorţiu cu banca japoneză de investiţii Nomura pentru a intermedia oferta secundară prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital şi din sistemul bancar.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului CEC şi Alpha vor forma un consorţiu cu banca japoneză Nomura pentru oferta de la Petrom

CEC şi Alpha vor forma un consorţiu cu banca japoneză Nomura pentru oferta de la Petrom (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Nomura, cea mai mare bancă de investiţii din Japonia, are biroruri în Europa, Asia şi SUA. Compania a preluat în 2008 operaţiunile Lehman Brothers din Asia şi Pacific şi o parte din cele din Europa şi Orientul Mijlociu.

Statul vrea să vândă în acest an 9,84% din acţiunile OMV Petrom, din pachetul pe care îl deţine la companie, de 20,63% din titluri. Oferta secundară, estimată la 500 milioane euro, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul Economiei va selecta în data de 9 martie firma sau consorţiul de brokeri care va intermedia oferta de vânzare.

La licitaţie vor mai participa încă cinci consorţii formate atât din societăţi de intermediere din România, cât şi companii mari din mediul financiar din străinătate.

BRD (BRD) va merge în consorţiu cu Societe Generale şi Citibank, iar Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de acţiuni la nivel mondial în 2010, s-a aliat cu Raiffeisen Capital&Investments, firma de brokeraj locală care a fost implicată în cele mai importante listări din ultimii şase ani de pe Bursă.

Potrivit Ziarului Financiar, JPMorgan s-a asociat cu BCR, iar cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs s-a aliat cu UniCredit CA IB Securities. ING Bank va forma consorţiu cu o bancă elveţiană, cel mai probabil UBS.

Totodată, Deutsche Bank şi Bank of America sunt interesate de intermedierea tranzacţiei, însă nu au ales un partener local.

Potrivit celor mai recente raportări, grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici