- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cehia: Grecia ar trebui să iasă din zona euro dacă UE nu este dispusă să acorde finanţare masivă
Grecia ar trebui să iasă din zona euro şi să-şi devalorizeze moneda naţională dacă Uniunea Europeană nu va fi dispusă să acorde statului elen finanţare "masivă", consideră guvernatorul băncii centrale a Cehiei, Miroslav Singer.
Cehia: Grecia ar trebui să iasă din zona euro dacă UE nu este dispusă să acorde finanţare masivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Singer a declarat, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Novini, că Europa ar trebui să se concentreze pe sprijinirea băncilor care au nevoie de recapitalizare şi pe probleme care pot fi rezolvate, şi nu să acorde timp de câţiva ani toată atenţia Greciei, a cărei economie reprezintă doar 2% din cea europeană.
"Dacă nu există voinţa de a oferi Greciei o sumă masivă de bani din fondurile structurale europene, nu văd nicio altă soluţie afară de ieşirea ţării din zona euro şi o devalorizare masivă a noii monede greceşti. Până acum, Grecia a primit credite cu scopul principal de a mai câştiga timp pentru ca grecii bogaţi să-şi poată muta banii din ţară. Asta scade încrederea în Europa şi disponibilitatea ţărilor din afara UE de a împrumuta sau de a recapitaliza Fondul Monetar Internaţional pentru sprijinirea Europei", a arătat oficialul ceh.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Cehia nu are planuri să adopte euro în viitorul apropiat. Guvernul de la Praga nu a pierdut, în crizele ultimilor ani, capacitatea de a se refinanţa de pe pieţe, iar sectorul bancar este bine capitalizat şi protehat de o bază solidă de depozite.
Întrebat ce ar trebui să facă Europa pentru a pune capăt crizei, Singer a afirmat că politicienii UE ar trebui să admită că băncile ar putea avea nevoie de capital suplimentar.
"Trebuie să încetăm să ne prefacem că nu vom mai recapitaliza niciodată băncile. În contextul crizei din Grecia, este posibil să fie necesar să vărsăm bani în bănci mari, care vor avea pierderi. Este necesar să ne concentrăm imediat pe problemele băncilor. Acest obiectiv se loveşte însă de obstacole în ţările europene mari. Există politicieni care au folosit cuvinte puternice, precum «niciodată»", comentează Singer.
El a criticat banca centrală a Austriei pentru că a publicat, în noiembrie, fără consultări, reglementări care impun băncilor să acopere orice noi credite acordate în Europa Centrală şi de Est prin depozite locale.
"Nu este calea cea bună, consider că este un semn de slăbiciune, nervozitate şi eroare", a mai arătat guvernatorul Băncii Cehiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO