Cei care îşi închiriază apartamentul au ajuns să facă concurenţă hotelurilor cu sute de camere

  • Hoteluri versus apartamentele Airbnb.
  • Cei care îşi închiriază apartamentul unor turişti au ajuns să facă concurenţă hotelurilor cu sute de camere.
  • Apartamentele Airbnb pot obţine o clasificare cu doar patru acte, în timp ce hotelurile au nevoie de 14 avize de la diferite instituţii, potrivit ZF.
Urmărește
528 afișări
Imaginea articolului Cei care îşi închiriază apartamentul au ajuns să facă concurenţă hotelurilor cu sute de camere

Cei care îşi închiriază apartamentul au ajuns să facă concurenţă hotelurilor cu sute de camere

Pentru a porni un hotel, pe lângă banii necesari, este nevoie de obţinerea a 14 avize şi certificate. Pentru a primi clasificare de la Ministerul Turismului ca să închiriezi propriul apartament în regim hotelier, trebuie să îţi convingi vecinii să îşi dea acordul pentru această activitate.

De la creşterea semnificativă a nu­mă­rului de apartamente listate pe platformele online, hotelierii au sem­nalat o concurenţă neloială fă­cută de aceste camere şi aparta­mente, care nu doar că nu plătesc taxe şi impozite, dar nici nu au un nivel de costuri asemănător cu al marilor hoteluri. Cu toate acestea, apartamentele cer, în unele cazuri, acelaşi preţ pentru o noapte de cazare ca la un hotel de trei sau patru stele.

Orice proprietar de apartament îşi poate lista proprietatea pe Airbnb, fără să fie ne­voit să primească niciun aviz sau să plă­tească vreo taxă. Dacă vor însă să active­ze în legalitate, există o lege destinată acestor apartamente. Astfel, persoanele fizice îşi pot clasifica apartamentul cu doar câteva acte, anume actul de proprie­tate, o cerere standardizată, copia actului de identitate şi acordul asociaţiei de proprietati şi acordul proprietarilor cu care persoana fizică are pereţi comuni. Mai mult, singura contribuţie pe ca­re aceşti proprietari o plătesc la stat este 10% din veniturile obţinute din activitatea de închiriere pe un an. Statul însă nu a impus nicio formă de con­trol asupra acestor apartamente, ci se bazează pe spiritul civic al cetăţenilor care vor sesiza ANAF.

Fenomenul Airbnb a luat amploare în ultimii ani, în alte ţări ieşind deja de sub control, motiv pentru care autorităţile au fost nevoite să impună restricţii pentru limitarea acestui fenomen.

Pe site-ul Ministerului Turismului, într-un docu­ment Excel cu lista tuturor unităţilor de caza­re clasificate, apar 13.000 de apartamente şi came­re clasificate, ale căror proprietari sunt atât persoa­ne fizice, care nu au o societate prin care contro­lează această activitate, cât şi persoane juridice. Dintre cele 13.000 de apartamente, nici măcar jumă­tate nu raportează numărul de turişti, iar Ministe­rul Turismului nu ştie exact câţi turişti primesc aceste apartamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
hotel,
airbnb,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici